Ekološki udar na povratnike u Biljane donje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološki udar na povratnike u Biljane donje

ZADAR -

Otvaranje deponije industrijskog smeća iz nekadašnje fabrike elektroda i ferolegura iz Šibenika najnoviji je atak na srpsko povratničko selo Biljane Donje u zadarskom zaleđu, a u centru sela je izgrađena i spalionica organskog otpada, saopšteno je iz Srni iz Udruženja Srba iz Hrvatske.

"Možemo samo pretpostaviti kakav je to organski otpad, budući da u obližnjem Zadru, osim velikog bolničkog kompleksa, postoji i čitav niz firmi koje se u svom poslovanju susreću >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa problemom odlaganja opasnog otpada", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, prevoznik industrijskog smeća, najvjerovatnije karcenogenog, a sigurno opasnog po zdravlje, je zagrebačka "MLM grupa", čiji je vlasnik Sadik Čolić.

"Prilikom postavljanja asfalta od magistralnog puta do deponije oštećene su dve kuće i dva dvorišta, a da nijedna kuća povratnika nema do svog dvorišta asfalt", dodaje se u saopštenju.

Centar za narkomane

Udruženje Srba iz Hrvatske, sa sedištem u Beogradu, navodi da je u zaseoku Škorići, Donje Biljane, ograđen i krstom obeležen budući samostan benediktinskih časnih sestara, pri kojem će postojati centar za prihvatanje i lečenje narkomana.

"Ovi primeri najbolje oslikavaju stanje u kome se nalaze Srbi povratnici ne samo na području Ravnih Kotara nego i u svim sredinama u Hrvatskoj gde su do poslednjeg rata predstavljali većinsko stanovništvo. Ni molbe upućene predstavnicima Srba od kojih su neki sa ovog područja (Milorad Pupovac, Slobodan Uzelac), a koalicioni su partneri vlasti, nisu urodili plodom. Ovakav odnos jasno govori o namerama Hrvatske države prema svojim državljanima srpske nacionalnosti. Indikativno je da se ne oglašava ni Pokret zelenih, što ukazuje da je sve dozvoljeno u Hrvatskoj kada su Srbi u pitanju", ističe se u saopštenju.

Povratak na zgarišta

U zadarskom zaleđu, na području Ravnih Kotara, locirano je selo Biljane koje se deli na Gornje i Donje Biljane. Do najnovijeg rata, prema popisu iz 1991. godine, samo u Gornjim Biljanima registrovano je 1056 žitelja, od čega je pravoslavnih Srba bilo 1033, a ostalih 23.

"Posle hrvatske operacije 'Oluja' u Biljanima nije ostao niko, kao uostalom i u celoj kontinentalnoj Dalmaciji, osim desetak staraca. Na dan 17. juna 2007. godine zabeleženo je da je iz Gornjih Biljana 170 žitelja izvadilo hrvatska dokumenta, a da ih se vratilo na zgarišta svojih kuća tek 40.

U Donjim Biljanima 1991. godine popisano je 1051 žitelj, od čega 1020 Srba, a ostalih 31. Na dan 17. juna 2007. i ovde je registrovan 231 žitelj sa podignutim dokumentima, dok ih se 31 vratio", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.