Ekološke takse na recikliranje

Izvor: RTS, 01.Apr.2009, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekološke takse na recikliranje

Donošenje zakona iz oblasti ekologije trebalo bi da suštinski promeni svest građana o životnoj sredini, izjavio ministar Oliver Dulić. Predviđeno uvođenje ekoloških taksi za proizvode koji moraju da se recikliraju.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da će donošenje zakona iz oblasti ekologije fundamentalno promeniti pristup države, njenih institucija i svakog građanina pitanju životne sredine.

Ministarstvo životne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredine i prostornog planiranja započelo je program obuke za sudije za prekršaje i inspektore za zaštitu životne sredine.

Obuku pod nazivom,"Podrška primeni zakona iz oblasti zaštite životne sredine", organizuje Sektor za kontrolu i nadzor, rečeno je u tom Ministarstvu.

Obuka je organizovana uz podršku Ministarstva pravde, Udruženja sudija za prekršaje i Pravosudnog centra, a njen cilj je podizanje svesti onih koji odlučuju o prijavama inspektora i bolja primena zakona iz oblasti zaštite životne sredine, unapređenje rada inspekcije.

Povodom nastavka rada Skupštine Srbije, Dulić je RTS-u rekao da je podneto više od 2.000 amandmana, od kojih je samo SRS na 16 ekoloških zakona podnela oko 1.800 amandmana.

Dulić je rekao da ne veruje da će ekološki zakoni danas biti predmet rasprave, ali da će početi sednica koja će se baviti pitanjem državnih simbola - grba, zastave i himne.

Ministar ekologije je izjavio da je predviđeno i uvođenje ekoloških taksi za različite vrste proizvoda koji moraju da se recikliraju.

"Problem legalizacije objekata nije rešen. Podneto je više od 500.000 zahteva za legalizaciju, a samo 15 odsto je rešeno," upozorio je ministar i naveo da je glavni razlog zbog čega 85 odsto objekata nije legalizovano nedostatak planskih dokumenata i nerešeni imovinsko-pravni odnosi.

Ministar ekologije je rekao da je namera da se posle donošenja novog zakona o planiranju i izgradnji, koji će podrazumevati da sve opštine moraju da donesu neophodna planska dokumenta i nakon rešenja pitanja restitucije i denacionalizacije, pristupi izradi novog zakona, koji bi trebalo definitivno da reši pitanje legalizacije bespravno izgrađenih objekata.

Novim zakonom o planiranju i izgradnji biće predviđena i obaveza opština da vode listu novoizgrađenih stanova prema odobrenjima za izgradnju koje budu izdavali da definišu listu onih koji mogu te stanove da grade, rekao je Dulić.

Postojaće i neka vrsta "bele knjige" investitora i građani će moći da se raspituju o tome od koga kupuju i da li ti ljudi imaju neke sudske procese protiv sebe i neke od prijava građevinsko-urbanističke inspekcije, dodao je Dulić.

Dulić je upozorio da je u poslednjih 20 godina mnogo otpada bačeno u prirodu, da komunalni sistem u nekim opštinama gotovo da uopšte ne funkcioniše,  i da se samo 50 odsto otpada sklanja na deponije, dok druga polovina završava na smetlištima.

Ministar ekologije je najavio da će posle donošenja zakona biti sprovedena akcija u kojoj će biti ključna promena svesti građanina, i izrazio nadu da će od septembra u škole biti uveden predmet posvećen životnoj sredini.

Prema Dulićevim rečima, novim zakonima biće pooštrena kaznena politika za više od 10 puta, a negde "i preko toga".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.