Egzitovci pristali na poravnjanje

Izvor: Politika, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Egzitovci" pristali na poravnjanje

Spor koautora popularnog festivala biće rešen mirnim putem, mimo suda, jer su Bojan Bošković i Ivan Milivojev prihvatili ponudu Dušana Kovačevića

Novi Sad – Udruženje "Egzit", sa Bojanom Boškovićem i Ivanom Milivojevim na čelu, prihvatilo je juče ponudu Dušana Kovačevića, jednog od autora muzičkog festivala "Egzit", da se spor dve strane reši mirnim putem, mimo suda, sklapanjem koautorskog ugovora.
U odgovoru, poslatom iz advokatske kancelarije "Lalin >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Law office", ukazuje se da su Bošković i Milivojev saglasni da se spor pred Okružnim sudom u Novom Sadu reši mirnom nagodbom parničnih stranaka, pa je odmah i upućen predlog koautorskog ugovora od 14 članova. Dokument, kako je istaknuto, polazi od načela "savesti i poštenja i odgovornosti prema publici i široj javnosti". "Cilj nam je dalji razvoj festivala i brenda 'Egzit' kao fenomena od značaja za Srbiju i Novi Sad, od koga će sav profit biti korišćen u humanitarne, društveno korisne svrhe, a ne za lično bogaćenje", kaže se u pismu.

Bošković i Milivojev smatraju da su pomenuta načela u interesu svih koautora, ali su saglasni i s tim da, ukoliko ne dođe do pomirenja, konačnu odluku donese sud.

Vanparničnu nagodnu predložio je Okružni sud u Novom Sadu, dajući rok od osam dana obema stranama da pokušaju da se dogovore.

Da podsetimo, tužbu protiv Boškovića i Milivojeva

novosadskom sudu podneo je treći koautor Dušan Kovačević, s kojim su se oni razišli još pre dve godine, a ovaj spor je otvorio pitanje sudbine popularne manifestacije i zabrinuo njene mnogobrojne poklonike.

Kad je reč o uslovima koje su pravni zastupnici Dušana Kovačevića postavili sadašnjem organizacionom timu "Egzita" za vansudsko poravnanje, Bojan Bošković, generalni menadžer ovog festivala rekao je za "Politiku" da su oni u potpunosti prihvatljivi.

– Više je nego očigledno da Kovačević hoće promenu sadašnjeg organizacionog tima, pa je u svom zahtevu postavio uslov da se nekom vrstom selekcije odaberu najbolji organizatori. Mi iz sadašnje ekipe organizatora to prihvatamo i kao organizatore ćemo predložiti ekipu koja je festival organizovala protekle dve godine jer je, očigledno, postigla izuzetno uspešne rezultate. Zašto bismo nekog drugog angažovali sa strane da nam organizuje "Egzit"? – pita Bošković.

Prihvatajući uslove koje je Kovačević tražio u cilju vansudskog poravnanja, generalni menadžer ukazuje da se moraju prihvatiti i neki stavovi sadašnjeg tima "Egzita".

– Pre svega, insistiramo na tome da novac koji će neko ponuditi za organizaciju ne bude jedino merilo kvaliteta ponude, već da ima i odgovarajuće reference kad je reč o organizaciji ovakvih festivala. Takođe, zahtevamo da ponuđači moraju da dokažu poreklo svog novca, a da festival i dalje bude snažno društveno angažovan, što je do sada karakterisalo njegovu koncepciju. Tražimo, takođe, da se osnuje nezavisna fondacija koja će distribuirati prihode i rashode festivala kako bi se izbegle dalje međusobne optužbe, kategoričan je Bošković.

S. Živković i Tanjug

[objavljeno: 09.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.