Egipat, fatva protiv vojske

Izvor: RTS, 07.Jul.2013, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat, fatva protiv vojske

Nakon žestokog nasilja u kojem je širom zemlje poginulo 37 ljudi, a povređeno više od hiljadu, egipatski islamisti okupljaju se zbog novih demonstracija, tražeći od vojske da vrati predsednika Mohameda Mursija na vlast. Muhamed el Baradej biće novi premijer, potvrdili vojni izvori.

01.43 - Jedan od ključnih sunitskih verskih lidera, Jusef al Karadavi pozvao vernike da podrže Muhameda Mursija i upozorio vojsku da se povuče i kasarne, kako bi se očuvela demokratija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Egipatski islamisti okupljaju se na nove demonstracije, tražeći od vojske da vrati predsednika Mohameda Mursija na funkciju, nakon žestokog nasilja u kojem je širom zemlje poginulo 37 ljudi, a povređeno više od hiljadu.

Atmosfera u državi je napeta, navodi AFP, dok privremeni predsednik Adli Mansur razgovara s ministrima, pomoćnicima i pobunjeničkom grupom Tamarod, koja je započela masovne demonstracije čija je kulminacija bila vojni puč i svrgavanje predsednika Morsija.

Tokom popodneva ljudi pristižu ispred džamije Raba al-Adavija u Kairu, gde pristalice Mursija kampuju već deset dana. Obližnji most je još prekriven kamenjen i spaljenim automobilskim gumama zaostalim nakon sinoćnjih sukoba.

Protivnici Morsija su se grupisali oko glavnog kairskog Trga Tahrir, posle smrtonosnih borbi vođenih tokom protekle noći u njegovoj blizini.

Koalicija islamističkih grupa ranoj jutros je pozvala na civilizovane proteste i miroljubive demonstracije u Kairu, sve dok vojska ne promeni stav i vrati na dužnost legitimno izabranog predsednika.

Uprkos pričama o mirnim demonstracijama, stanovnici pojedinih četvrti u Kairu javili su da su ih napadali bradati islamisti naoružani automatskim oružjem, mačetama i palicama, dok su prolazili pored njih sinoć.

"Muslimanska braća su napadala iz svih vrsta oružja", rekao je Mohamed Jehua, koji kaže da je u sukobima izgubio svoja tri prijatelja i to je tvrdnja koja ne može da se proveri, navodi AFP.

Nasilje od prethodne noći nastavljeno je danas kada je ubijen sveštenik Koptske pravoslavne crkve na Severnom Sinaju, što bi mogao biti prvi sektaški napad nakon što je u vojnom prevratu svrgnut islamistički predsednik Mohamed Mursi, rekli su lokalni bezbednosni izvori.

Pucnjava u obalskom gradu El Arišu samo je jedan od nekoliko napada za koje se veruje da su ih počinili islamistički pobunjenici. Među njima su i pucnjava na četiri vojna punkta u toj oblasti, rekli su ti izvori na koje se poziva Rojters.

Baradej novi premijer

U međuvremenu, egipatska vojska je potvrdila da će predstavnik liberalne struje u Egiptu, Muhamed el Baradej biti novi premijer te zemlje.

Privremeni predsednik Adli Mansur, primio je Baradeja u predsedničkoj palati, objavili su državni mediji ne iznoseći detalje.

Imenovanju Baradeja za premijera, tri dana posle rušenja s vlasti Muhameda Mursija, kao i njegov susret sa Mansurom, potvrdila je vojska. Egipatska državna televizija javila je večeras da predsednik prelazne vlade još nije izabran.

Imenovanju Baradeja odmah su se suprotstavili predstavnici Muslimanske braće.

Druga po veličini egipatska islamistička grupa Nur partija, koja je u početku podržala političku mapu puta vojske do novih izbora, suprotstavila se imenovanju vođe liberalne opozicije Mohameda El Baradeja za privremenog premijera, rekao je jedan od zvaničnika te partije.

Zamenik lidera Nur partije Ahmed Halil rekao je za egipatski sajt vesti Al-Ahram da će se stranka povući iz procesa tranzicije, ako, kao što se očekuje, bude potvrđeno da je El Baradej novi premijer, preneo je Rojters.

Baradej je bio na čelu Međunarodne agencije za atomsku energiju i predvodnik je koalicije liberalnih i levičarskih partija. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2005. godine.

Od zbacivanja sa vlasti predsednika Muhameda Morsija početkom jula i preuzimanja kontrole nad državom od strane egipatske vojske u sukobima islamista i pristalica liberalne opozicije poginulo je više od 30 ljudi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.