Egipat: Vojska poziva građane da prekinu proteste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2011, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat: Vojska poziva građane da prekinu proteste

VAŠINGTON, KAIRO -

Egipatska vojska pozvala je danas građane da prekinu proteste, dodajući da je vreme da pomognu da se Egipat vrati u normalan život.

"Vi ste počeli izlaskom na ulice kako biste izrazili svoje zahteve i vi ste sposobni da povratite normalan život", izjavio je portparol vojske za državnu televiziju.

On je poručio narodu da je njegova poruka dostavljena i da su njegovi zahtevi primljeni k znanju, preneo je Rojters.

Vojska je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ponedeljak saopštila da neće koristiti nasilje protiv demonstranata i da razume njihove legitimne zahteve, dodajući da je sloboda izražavanja garantovana svima koji koriste miroljubiva sredstva.

El Baradej odbacio Mubarakova obećanja

Mohamed El Baradej i demonstranti u Egiptu, koji su i danas nastavili protest, nisu prihvatili obećanje predsednika Hosnija Mubaraka da se neće ponovo kandidovati za predsednika u septembru, zahtevajući da odmah siđe sa vlasti.

El Baradej je, u intervjuu za američku televiziju Si-En-En, u utorak izjavio da Mubarak nije uspeo da odgovori na zahteve demonstranata i da je njegovo obećanje da ne učestvuje na predsedničkim izborima čin obmane.

Ukoliko Mubarak ne odgovori na poziv da odmah napusti vlast, El Baradej upozorava da bi njegov život mogao biti u opasnosti, prenela je agencija Rojters.

Neću da se kandidujem

Skupovi podrške Mubaraku u Kairu i Aleksandriji

Nekoliko stotina ljudi krenulo je danas na skupove podrške predsedniku Egipta Hosniju Mubaraku, posle njegovog obećanja da će ostati na čelu zemlje do kraja mandata i želje da "umre na egipatskom tlu".

Okupljanja malog broja ljudi, napominje agencija AP, deluju kao pokušaj Mubarakove Nacionalne demokratske partije, koja broji tri miliona članova, da preotmu zamah od demonstranata koji već više od nedelju dana traže da Mubarak odmah podnese ostavku.

Na centralnom kairskom Trgu Tahrir vojska je razdvojila dvadesetak Mubarakovih pristalica i oko 1.000 prodemokratskih demonstranata.

U Aleksandriji je, međutim, došlo do sukoba nekoliko stotina demonstranata i pristalica režima, vidi se na snimku televizije Al Džazira.

Egipatski predsednik je sinoć, pod pritiskom Vašingtona i višednevnh demonstracija, saopštio da se neće kandidovati za predsednika u septembru i da će omogućiti mirnu smenu vlasti i ustavne reforme.

"Moj prvi prioritet je da povratim mir i stabilnost u našu zemlju, da obezbedim mirnu tranziciju vlasti i da osiguram da odgovornost preuzme onaj koga na sledećim izborima izabere egipatski narod. Nemam nameru da se ponovo kandidujem", rekao je Mubarak.

"On će, nažalost, produžiti agoniju ovde za još šest, sedam meseci. Nastavlja da još više ljuti ljude i mogao bi pribeći nasilju", rekao je El Baradej za Mubaraka, nazivajući ga "diktatorom koji ne želi da čuje glas naroda".

El Baradej, koji se ranije ponudio da bude tranzicioni lider dok se država ne pripremi za demokratiju, za En-Bi-Si je izjavio da "nije nužno zainteresovan za upravljanje zemljom" i da je od toga mnogo bitnije ostvarenje demokratije.

"Pitanje ko će upravljati nije toliko značajno. Važno je kako će on biti izabran", rekao je El Baradej.

U protestima koji traju osam dana, prema nepotvrđenim informacijama, poginulo je najmanje 300 ljudi.

Obama: Promene moraju početi sada

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je razgovarao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom koji se saglasio da status kvo u Egiptu nije održiv i da mora doći do promena.

"Moje uverenje je da ta tranzicija mora biti smislena, mora biti mirna i mora početi sada", rekao je Obama sinoć u kratkom obraćanju novinarima.

Prema njegovim rečima, taj proces mora obuhvatiti širi spektar političkih snaga u Egiptu, uključujući opoziciju, i voditi ka izborima koji će biti slobodni i fer i rezultirati vladom koja će ne samo biti zasnovana na demokratskim principima, već će odgovarati aspiracijama egipatskog naroda.

Obama je istakao da nije ni na jednoj drugoj zemlji da odredi egipatske lidere. Samo Egipćani to mogu i jasno sam to preneo Mubaraku . Narodu Egipta, posebno mladima, američki predsednik je poručio da veruje da će oni svoju budućnost odlučno uzeti u svoje ruke.

AP: Strah od krvoprolića i širenja nestabilnosti

Bojazan da bi u Egiptu moglo da dođe do produbljivanja krize i krvoprolića i strah od širenja nestabilnosti na Bliskom istoku vidljiviji su danas posle odbijanja predsednika Hosnija Mubaraka da ode sa vlasti.

Kako navodi agencija AP u svojoj analizi događaja u Egiptu, Mubarak je, obećavši u utorak da se neće kandidovati na predsedničkim izborima u septembru, osporio volju građana koji su višednevnim masovnim protestima pokazali da ne mogu da podnesu više ni jedan dan njegove vladavine.

Ono što su do sada bili uglavnom mirni ulični protesti preti da preraste u nasilne sukobe pošto je Mubarak, pored obećanja o mirnom prelasku na novu vlast, obećao da će povratiti red u zemlji, za šta je zadužena omražena i brutalna policija.

Egipatska vojska je zahteve demonstranata nazvala "legitimnim" i obećala da neće otvoriti vatru na građane, ali je sada, napominje agencija AP, pred izborom između naroda i Mubaraka.

Američki predsednik Barak Obama poručio je u utorak Mubaraku da SAD smatraju da je došao kraj njegovoj vlasti i da treba da omogući mirnu tranziciju ka demokratiji putem izbora.

SAD se, napominje AP, boje povećanja nestabilnosti na Bliskom istoku, pošto su posle Tunisa i Egipta, građani izašli na ulice Jordana i Jemena, a opozicione vođe u Siriji takođe prete uličnim protestima.

Turska poziva Mubaraka da počne promene

Turski premijer Tajip Erdogan pozvao je egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka da što pre počne sa tranzicijom vlasti, odnosno da ne čeka septembar kada je najavio da se neće ponovo kandidovati za funkciju šefa države.

"Vrlo je važno da se završi ovaj period sa privremnenom administracijom. Sadašnja vlada nije dala nadu za početak demokratske atmosfere u kratkom periodu", izjavio je danas Erdogan koji se nalazi u poseti Kirgistanu, prenose agencije.

U Turskoj se s velikom pažnjom prati najnoviji razvoj u Egiptu, Jordanu i drugim muslimanskim zemljama, pošto bi to moglo da ima nepovoljan ođek na razvoj u celom regionu.

Erdogan je juče u prvom reagovanju pozvao predsednika Mubaraka da odmah izađe u susret opravdanim zahtevima naroda koji traži demokratske promene.

Pre toga, predsednik turske vlade je, kako otkrivaju lokalni novinari, imao duži telefonski razgovor sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

Prema ranijem dogovoru, Erdogan je trebalo da poseti Egipat iduće sedmice, ali u sadašnjoj situaciji ta poseta je odložena na neodređeno vreme, tvrdi lokalna štampa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.