Egipat:Optuženo 9 špijuna za Izrael

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat:Optuženo 9 špijuna za Izrael

Kairo -- U Egiptu je danas za špijuniranje u korist Izraela optuženo devetoro ljudi, uključujući šestoricu stranaca, objavila je egipatska novinska agencija MENA.

Radi se o trojici Egipćana i šestorici Izraelaca, a nije jasno da li se ijedan od njih nalazi na egipatskoj teritoriji, izveštava AFP.

Kako se saznaje, četvorica od Izraelaca su oficiri izraelske obaveštajne službe, dok su dvojica Arapi s izraelskim državljanstvom.

Egipatska istraga ukazuje da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je grupa prikupljala informacije za izraelsku vojnu obaveštajnu službu, čime je ugrozila nacionalnu bezbednost Egipta.

Informacije su se odnosile na bezbednosnu situaciju na sinajskom poluostrvu i na prisustvo i kretanje ekstremnih islamističkih grupa u tom regionu.

Ranije ovog meseca egipatske bezbednosne snage su uhapsile jednog domaćeg državljanina pod optužbom da je špijunirao za izraelski Mosad, a u toku je postupak i protiv jednog jordanskog inženjera optuženog da je izraelski špijun.

Juna 2011. Egipat je osudio Ilana Grapela, koji je imao dvojno državljanstvo SAD i Izraela, za špijunsku aktivnost u korist

Izraela, ali je on četiri meseca kasnije pušten u okviru razmene u kojoj su Izraelci oslobodili 25 Egipćana iz svojih zatvora.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Egiptu devetoro optuženo za špijunažu u korist Izraela

Izvor: Blic, 26.Jun.2013

U Egiptu je danas za špijuniranje u korist Izraela optuženo devetoro ljudi, uključujući šestoricu stranaca, objavila je zvanična egipatska novinska agencija MENA...Radi se o trojici Egipćana i šestorici Izraelaca, a nije jasno da li se ijedan od njih nalazi na egipatskoj teritoriji, izveštava...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.