Efikasan lek u regulisanju holesterola

Izvor: S media, 18.Nov.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efikasan lek u regulisanju holesterola

"Anacetrapib", eksperimentalni lek kompanije "Merk", se tokom višemesečnog ispitivanja pokazao neverovatno efikasnim u povećavanju nivoa dobrog (HDL) holesterola i u snižavanju nivoa lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Tokom ispitivanja, obavljenog u bolnici Brigam u Bostonu, nisu uočeni nikakvi neželjeni propratni efekti tog medikamenta na ispitanicima, prenosi Rojters.

Nivo HDL holesterola u krvi ispitanika je u roku od 24 nedelje povećan za neverovatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << 138 odsto, dok je nivo LDL holesterola opao za 40 odsto kod ispitanika koji uzimaju i statine.

Nestašica lekova na pomolu

Tokom 18 meseci uzimanja ovog leka, kod ispitanika je registrovano manje ozbiljnih srčanih problema nego kod onih iz kontrolne grupe, koji su bili na placebu.

Lekovi iz grupe statina zasad daju najbolje relzultate u regulisanju holesterola - oni snižavaju nivo LDL holesterola i smanjuju rizik od infarkta do 30 odsto.

Neki lekari prepisuju i "nijacin", jednu vrstu B vitamina, kojim se postiže povećanje dobrog HDL holesterola za 25 odsto, ali koji nije u širokoj upotrebi jer izaziva neprijatan osećaj vreline u licu.

Bakterije prete Evropi

"Anacetrapibom" se postižu četiri puta bolji rezultati nego "nijacinom" i deset puta bolji od onih koje daju statini.

Osim toga, pokazalo se da ovaj eksperimentalni lek za 36 odsto snižava i nivo LP(a), za koji se veruje da predstavlja nezavisan faktor kardiovaskularnog rizika.

Stručnjaci ipak upozoravaju da će, čak i ukoliko dalje testiranje "anacetrapiba" bude teklo sasvim glatko, biti potrebno najmanje pet godina dok kompanija "Merk" ne bude mogla da lansira lek na tržište.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Eksperimentalni lek čini čudo u regulisanju holesterola

Izvor: SrbijaNet.rs, 18.Nov.2010

"Anacetrapib", eksperimentalni lek kompanije "Merk", se tokom višemesečnog ispitivanja pokazao neverovatno efikasnim u povećavanju nivoa dobrog (HDL) holesterola i u snižavanju nivoa lošeg (LDL) holesterola u krvi. Tokom ispitivanja, obavljenog u bolnici Brigam u Bostonu, nisu uočeni nikakvi...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.