Efekat Pinokio: Nos nas zaista odaje kada lažemo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2012, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Efekat Pinokio: Nos nas zaista odaje kada lažemo

MADRID -

Dvoje španskih psihologa sa Univerziteta u Granadi dokazali su da nas nos, baš kao i u priči o Pinokiju, zaista odaje kada lažemo.

Pinokio, drveni lutak koji nakon brojnih avantura postaje dečak, nije samo junak popularnog romana Karla Kolodija, već i naziv pojedinih fenomena u medicini (Pinokijev kompleks i Pinokijev sindrom).

Španski naučnici Elvira Salasar Lopes i Emilio Gomes Milan otkrili su pomoću termografa, uređaja koji meri temperaturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << raznih delova tela, da kada lažemo naš nos otiče (umesto da se izdužuje), dok temperatura u njemu raste.

Ovaj fenomen, koji su nazvali efekat Pinokio, javlja se i kada nas obuzme strah.

Salasar Lopes i Gomes Milan nisu samo merili temperaturu nosa, već i drugih delova tela, pa su tako otkrili da prilikom izvođenja flamenka, plesačima raste temperatura u zadnjici, da bi se potom širila prema gornjim ekstremitetima.

"To je termički otisak Flamenka i svaki ples ima svoj specifični otisak", kazala je Salasar Lopes, prenose španski mediji.

Španski naučnici tvrde, takođe, da ovom metodom mogu da detektuju i seksualnu želju. Prema njima, porast libida se manifestuje rastom temperature u genitalijama i grudima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Efekat Pinokio: Nos nas zaista odaje kada lažemo

Izvor: Blic, 03.Dec.2012

Dvoje španskih psihologa sa Univerziteta u Granadi dokazali su da nas nos, baš kao i u priči o Pinokiju, zaista odaje kada lažemo. ..Pinokio, drveni lutak koji nakon brojnih avantura postaje dečak, nije samo junak popularnog romana Karla Kolodija, već i naziv pojedinih fenomena u medicini (Pinokijev...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.