Izvor: Southeast European Times, 02.Apr.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU želi ugovorne odnose sa Kosovom

01/04/2009

BRISEL, Belgija -- Komesar za proširenje EU Oli Ren saopštio je u utorak (31. marta) da će ove jeseni predstaviti izveštaj o studiji izvodljivosti u kojem će biti izloženo kako pomoći Kosovu u naporima da postane član EU. Odgovarajući na pitanja članova Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, on je obećao da će tražiti način da Kosovo uspostavi ugovorne odnose sa EU radi liberalizacije viznog režima u budućnosti, ali je priznao da to neće biti lako. >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Ren je takođe istakao da Kosovo treba da dobije pomoć, iako nisu sve evropske zemlje priznale njegovu nezavisnost.

Šef EULEKS-a Iv de Kermabon takođe je u utorak boravio u Briselu da bi podneo izveštaj o prvih 100 dana policijske i pravosudne misije EU na Kosovu. On je rekao da je EULEKS preuzeo sve odgovornosti UNMIK-a vezane za vladavinu zakona. On je međutim dodao da nije potpuno zadovoljan stanjem sudova u Mitrovici, gde su Srbi većinsko stanovništvo.

Takođe u utorak, Nemačka je najavila da planira da počne povlačenje svojih snaga raspoređenih u sastavu KFOR-a, u svetlu stabilnosti koja je tamo ostvarena. Smanjenje broja vojnika očekuje se u drugoj polovini godine. (Zeri, Koha Ditore, Lajm, Kosova Sot, Ekspres - 01/04/09; RTK, Kohavižn, Telegrafi, TV 21, Klan - 31/03/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.