EU poziva na pravosudne reforme u Turskoj

Izvor: Southeast European Times, 29.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU poziva na pravosudne reforme u Turskoj

EU je na sastanku održanom u utorak u Briselu naglasila pravosudne reforme u Turskoj. Postupak protiv vladajuće AKP i moguća otvaranja pregovaračkih poglavlja takođe su bile teme dnevnog reda.

29/05/2008

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 29/05/08

EU je ponovo kritikovala sudski postupak vezan za zatvaranje vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) i pozvala na sveobuhvatnu reformu pravosuđa, koje je kritikovala zbog politički motivisanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << rada.

"Dobro funkcionisanje pravosuđa je od ključnog značaja za sve zemlje kandidate [za prijem u EU]", izjavio je komesar za proširenje EU Oli Ren u utorak (27. maja) u Briselu, posle 46. sastanka Saveta EK i Turske za pridruživanje.

Sastanak je održan u trenutku sve većih tenzija između turske vlade koja ima islamske korene i sekularnog pravosuđa. Ustavni sud Turske će, kako se očekuje, sledećeg meseca doneti presudu o optužbama da AKP podriva sekularizam države.

Nedavno saopštenje Vrhovnog apelacionog suda, u kojem se vlada oštro kritikuje za niz postupaka, uključujući to što je omogućila studentkinjama da nose marame na univerzitetima, nazvano je u medijima "pravosudnim memorandumom".

Osuđujući sudski postupak usmeren na zatvaranje konzervativne AKP, Ren je pozvao na presudu koja je u skladu sa demokratskim principima i vladavinom zakona. EU smatra da pravosuđe prekoračuje svoju ustavom definisanu ulogu, ali je pozvalo vladu da poštuje nezavisnost pravosuđa i izbegava izazivanje dodatnih tenzija.

"Mi podstičemo nastavak dijaloga između vlade i pravosuđa, u parlamentu i civilnom društvu, kako bi se osigurao široki konsenzus za reforme [EU]", rekao je Ren.

Trudeći se da ohrabri Ankaru da pojača političke i ekonomske reforme, EU je saopštila da planira da otvori dva nova poglavlja u pregovorima o pridruživanju -- o korporativnom zakonu i intelektualnoj imovini. Ren je rekao da bi pregovarači mogli da otvore još sedam poglavlja ako Turska ostvari smernice.

Primedba Francuske od ponedeljka na korišćenje reči "pridruživanje" -- što znači punopravno članstvo Turske u Uniji -- izazvala je oštru reakciju turskog ministra inostranih poslova Alija Babačana, koji je pretio bojkotom sastanka Saveta EK i Turske za pridruživanje. Odstupanjem Francuske u poslednjem trenutku ta kriza je sprečena.

Babačan je kritikovao poteze Francuske rekavši da se njima podrivaju izgledi Turske za punopravno članstvo i dodao: "Ako odstranite [cilj vezan za članstvo], u Turskoj će doći do debate oko pitanja gde nas vode tekući pregovori", rekao je on. Podrška članstvu u EU u Turskoj nastavlja da opada. Nastojanja za članstvo 2004. godine je podržavalo 75 odsto stanovništva. Ta cifra je, prema najnovijem istraživanju Evrobarometar, pala na 49 odsto.

Turska mora da zaključi 35 poglavlja u pregovorima sa EU da bi ušla u članstvo. Zemlja je počela razgovore o priduživanju EU 2005. godine, ali je u poslednje tri godine otvorila samo šest poglavlja. Dugotrajni spor sa Kiprom i primedbe na punopravno članstvo u EU od strane francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija doveli su do odlaganja u procesu.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.