EU ministri o kontroli prekida vatre u Libiji

Izvor: B92, 20.Jan.2020, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU ministri o kontroli prekida vatre u Libiji

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu razgovaraju o ulozi Unije u uspostavljanju mira u Libiji.

Na dnevnom redu ministarskog sastanka je i mirnovini proces na Bliskom Istoku, bezbednosna situacija u oblasti srednje Afrike, kao i diplomatija u cilju zaštite klime.

Šef diplomatije EU Žosep Borel, koji predsedava ministarskim Savetom, najavio je da će u fokusu razgovora biti pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Libije, odnosno primena sporazuma o prekidu vatre o čemu je bilo reči na Berlinskoj konferenciji održanoj u nedelju 19. januara.

"Prekid vatre i embargo na oružje neko mora da kontroliše", poručio je Borel dolazeći na sastanak.

Šef diplomatije EU nije želeo da spekuliše sve češće pominjanom idejom o mogućem slanju EU trupa koje bi nadzirale prekid vatre u Libiji.

"Postoji mnogo mogućnosti na ministrima je da odluče kako bi se nadgledala primena dogovora od juče", navodi Borel.

On zaključuje da je Berlinska konferncija stvorila "dobar momentum" za delje napredovanje ka rešenju za Libiju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Borrell: Bez prekida vatre u Libiji teško zamisliti jači angažman EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2020

Ministri spoljnih poslova zemalja EU dogovorili su se danas da razmotre načine za pružanje podrške formalnom prekidu vatre u Libiji, uključujući posmatračku misiju i obnavljanje mornaričke operacije kako bi se podržao embargo UN na naoružanje, saopšteno je u Briselu. "Bez prekida vatre biće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.