EU jednoglasna, uvodi nove sankcije Rusiji

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jul.2014, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU jednoglasna, uvodi nove sankcije Rusiji

Federika Mogerini, ministar inostranih poslova Italije koja predsedava EU, izjavila je u četvrtak u Sarajevu da je na sastanku Saveta za spoljnu politiku jednoglasno odlučeno da se nastavi sa novim proširenjem sankcija prema Rusiji, odnosno proširenjem liste entiteta i lica na koje se one odnose.

Evropska unija nastavlja sa pritiskom na Rusiju (Foto: Arhiva)

 

"Sa kolegama iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Saveta za spoljnu politiku održan je sastanak koji je započeo govorom holandskog kolege koji je učestvovao u skupljanju posmrtnih ostataka putnika oborenog malezijskog aviona i njegov apel je bio da se izvrši što je moguće veći pritisak na Rusiju i proruske separatiste u Ukrajini da bi se obavila istraga na što transparetniji način", rekla je Mogerinijeva novinarima.

 

Pročitajte još:

* "Ukrajinci isprovocirali gađanje Malezija erlajnsa"

* "Ukrajinski lovac pratio MH17 neposredno pre pada"

* Putin za istragu aviona, opleo po Kijevu

* Nad Donjeckom srušen putnički avion sa 298 ljudi

Ona je naglasila da, s obzirom na činjenicu da već u nekoliko navrata diplomatski napori na terenu nisu dali rezultate, jednoglasno je odlučeno da se nastavi sa pritiscima i proširenjem liste entiteta, odnosno, preduzeća i lica na koje se odnose sankcije.

 

"Italija koja predsedava EU insistira da se sankcije prošire i da Evropska komisija sačini paket sankcija koji će se implementirati", rekla je Mogerinijeva.

 

SAD su prošle sedmice pooštrile sankcije protiv Rusije, a mere su usmerene na poslove najvećih energetskih korporacija i banaka, kao mera kažnjavanja zbog situacije u Ukrajini, dok je EU, prema ranijoj izjavi visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, odlučila da proširi spisak lica kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete.

 

Eštonova je ranije najavila da će EU predstaviti predloge za dalje delovanje, koji će obuhvatati oblasti pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Evropa jednoglasna o proširenju sankcija za Rusiju

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2014

SARAJEVO - Federika Mogerini, ministar inostranih poslova Italije koja predsjedava EU, izjavila je danas u Sarajevu da je na sastanku Savjeta za spoljnu politiku jednoglasno odlučeno da se nastavi sa novim proširenjem sankcija prema Rusiji, odnosno proširenjem liste entiteta i lica na koje se one...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.