Izvor: B92, 10.Feb.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU izgubila spor oko banana

Brisel -- Uvoz banana, prvenstveno iz bivših evropskih kolonija u Africi i na Karibima, krši pravila slobodne trgovine.

Tako je presudila Svetska trgovinska organizacija u sporu protiv EU. Kako javlja Juroobzerver, nakon lanjskog spora s tim u vezi sa Ekvadorom, najvećim svetskim izvoznikom banana, EU je izgubila spor i sa SAD.

U saopštenju Evropske komisije koje je izdato kada je pokretan drugi spor, ukazano je da bi ista odluka, kao i u prvom slučaju, značila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << loš presedan ne samo zbog toga što se radi o irelevantnom slučaju za pokretača, nego zato što podstiče i druge zemlje - članice WTO da pokreću postupke i u slučajevima kojih se ne tiču direktno.

Time se, zapravo, aludira na to da u ovom sporu SAD ne brane nacionalne interese, nego interese nadnacionalnih kompanija, uključenih u trgovinu s bananama iz Latinske Amerike.

EU sada može da uloži žalbu na odluku WTO. Ukoliko žalba bude odbijena, SAD bi mogle da uvedu kao kontrameru kaznene carine na robu iz EU, naravno ukoliko ona ne prestane da daje prednost uvozu banana iz bviših evropskih kolonija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.