EU bi prihvatila referendum u Kataloniji, ali...

Izvor: B92, 15.Sep.2017, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU bi prihvatila referendum u Kataloniji, ali...

Brisel -- Evropska komisija bi "poštovala" potvrdan ishod referenduma o nezavisnosti Katalonije, rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Međutim, on je Kataloncima poručio da ne očekuju da će odmah postati članica EU.

"Komisija se ne uključuje u interne, domaće debate", kazao je on, dodajući da je diskusija o referendumu u Kataloniji hipotetička, pošto Španija ne priznaje referendum, prenosi "Politiko".

On je, međutim, dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ako bi bila izglasana nezavisnost Katalonije, onda bi Evropska komisija poštovala takvo mišljenje.

Junker je naveo da i kada bi se to dogodilo, Katalonija ne bi postala član EU dan posle referenduma već bi morala da sledi iste procedure pristupanja Uniji kao i one članice koje su primljene 2004.

On je dodao da se isti principi primenjivali i u slučaju nezavisnosti Škotske.

Zvaničnici Katalonije su obećali da će održati referendum 1. oktobra dok je premijer Marijano Rahoj rekao da će to zaustaviti po svaku cenu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.