EU: Priština da odredi pregovarača za dijalog

Izvor: RTS, 30.Jun.2020, 14:16

EU: Priština da odredi pregovarača za dijalog

U Briselu kažu da su "primili k znanju" najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će ostati na dužnosti do potvrđivanja optužnice i ponavljaju da je na Prištini da odluči ko će je predstavljati u nastavku dijaloga sa Beogradom.
Portparolka EU Viržini Batu je, povodom evropskih planova za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, naglasila da je Brisel upoznat sa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << namerom kosovskog predsednika i dosadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija da, uprkos podignutoj otužnici za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ostane na dužnosti.
"Pozivamo na punu saradnju sa Specijalnim sudom. To je važan pokazatelj opredeljenosti Kosova za vladavinu prava, što je ključni element za napredak na putu evropskih integracija", kaže Batu.
Upitana da li će Tači biti prihvatljiv sagovornik za EU za nastavak dijaloga zakazanog za jul, Batu ponavlja da EU "ne komentariše" sudske procese, niti prejudicira odluke kosovskih vlasti.
"Nije na EU da bira sa kim će razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Na kosovskim vlastima je da odluče ko će najbolje predstavljati njihove interese", poručila je Batu.
Predsednik Kosova Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom za Kosovo odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu.
Tokom jula očekuje se da se održi samit u Parizu posvećen dijalogu Beograda i Prištine, kao i jedna runda razgovora u Briselu.
Za sada nije poznato ko će predstavljati Prištinu na tim sastancima.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OGLASIO SE BRISEL POVODOM OPTUŽNICE PROTIV TAČIJA: Da li je tzv. kosovski lider prihvatljiv kao pregovarač za EU?

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020

Predsednik Kosova Hašim Tači je zbog podizanja optužnice pred Specijalnim tužilaštvom za Kosovo odustao od sastanka sa predsednikom Srbije koji je bio planiran za 27. jun u Vašingtonu..U Briselu kažu da su "primili k znanju" najavu predsednika Kosova Hašima Tačija da će ostati na dužnosti...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.