EU: Odnosi sa Rusijom na prekretnici

Izvor: Southeast European Times, 03.Sep.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Odnosi sa Rusijom na "prekretnici"

EU će odložiti dalje pregovore o strateškom političkom i ekonomskom sporazumu sa Rusijom, dok zemlja ne povuče sve svoje snage iz Gruzije, saopštili su lideri EU posle svog samita u ponedeljak u Briselu.

02/09/2008

(AFP, AP, Blumberg, Gardijan, Internešnal Herald Tribjun, EurAktiv - 02/09/08; Rojters, AP, AFP, DPA, BBC, FT, Euobzerver, EU - 01/09/08)

Lideri EU odlučili su u ponedeljak (1. septembra) da suspenduju razgovore o novom sporazumu o saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << sa Rusijom dok zemlja, kao što je ranije dogovoreno, ne povuče sve trupe iz Gruzije na linije na kojima su bile pre izbijanja sukoba između te dve zemlje prošlog meseca.

"Dok se trupe ne povuku na pozicije na kojima su bile pre 7. avgusta, pregovori o Partnerskom sporazumu biće odloženi", naveli su oni u saopštenju objavljenom posle vanrednog samita u Briselu.

Razgovori o novom političkom i ekonomskom sporazumu između EU i Rusije, kojim treba da se zameni sporazum potpisan 1997. godine, počeli su u julu. Početak sledeće runde bio je planiran za 15. septembar.

Francuski predsednik Nikolas Sarkozi, čija je zemlja trenutno predsedavajući rotirajućeg predsedništva EU, sazvao je vanredni sastanak kako bi se razgovaralo o krizi na Kavkazu i o odnosima 27-članog bloka sa Rusijom.

Rusija se 12. avgusta složila da povuče sve trupe iz Gruzije, ali još uvek se stotine njenih "mirovnih vojnika" nalazi u toj zemlji.

"Sa krizom u Gruziji odnosi između EU i Rusije došli su na prekretnicu", ukazali su lideri bloka u zajedničkom saopštenju objavljenom u ponedeljak, pozivajući Moskvu "da se ne izoluje od Evrope" i da poštuje sve svoje obaveze. Oni su takođe istakli da će Unija posmatrati Kavkaz i Rusiju uoči planiranog novembarskog samita EU i Rusije.

Sarkozi, predsednik Evropske komisije (EK) Žoze Manuel Barozo i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana posetiće Moskvu i Tbilisi sledeće nedelje radi daljih razgovora o kavkaskoj krizi.

"Ova kriza znači da moramo da preispitamo svoje odnose sa Rusijom", rekao je francuski predsednik novinarima posle samita. "EU bi pozdravila pravo partnerstvo sa Rusijom, ali za tango je potrebno dvoje."

Njegov sastanak sledeće nedelje sa ruskim kolegom Dimitrijem Medvedevim biće "presudan" za odnose EU sa Rusijom, dodao je on.

U svom saopštenju u ponedeljak, lideri EU oštro su kritikovali Rusiju zbog "nesrazmernog" korišćenja sile u Gruziji i unilateralnog priznavanja nezavisnosti otcepljenih pokrajina svog južnog suseda, Abhazije i Južne Osetije, 26. avgusta.

"Ta odluka je neprihvatljiva i Evropska unija poziva druge države da ne priznaju tu proglašenu nezavisnost i traži od EK da ispita praktične konsekvence koje proizlaze iz toga", rekli su oni.

Lideri EU odlučili su da pojačaju posmatračku misiju OEBS-a u Južnoj Osetiji upućivanjem oko 200 posmatrača i da odmah pošalju misiju za utvrđivanje činjenica. Oni će dati pomoć za obnovu u iznosu 110 miliona evra i uskoro organizovati međunarodnu donatorsku konferenciju.

Prema saopštenju objavljenom u ponedeljak, blok će takođe ojačati odnose sa Gruzijom.

Lideri su zadužili EK da razmotri načine za smanjenje zavisnosti bloka od Rusije u pogledu trećine njegovog uvoza nafte i 40 odsto uvoza prirodnog gasa.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.