EU: Apel Ukrajini da deluje u slučaju Timošenkove

Izvor: Blic, 18.Nov.2013, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Apel Ukrajini da deluje u slučaju Timošenkove

Ministri inostranih poslova Evropske unije uputili su hitan apel Ukrajini da deluje u slučaju bivše premijerke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, kako bi se omogućilo sklapanje glavnog sporazuma o slobodnoj trgovini s EU.

Ovo je hitan apel upućen Ukrajini da odmah deluje, rekao je nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele, učestvujući u razgovorima sa svojih 27 kolega iz EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Vreme ističe - dodao je on, a preneo danas AFP.

Ukrajina i EU treba da potpišu sporazum u prestonici Litvanije u periodu od 28. do 29. novembra, što će predstavljati prvi korak prema ulasku u blok, ali samo ako vlasti u Kijevu ispune osnovne principe, uključujući pravedan pravosudni sistem.

Glavno za to je da ukrajinski parlament usvoji propise kojima će se dozvoliti Timošenkovoj odlazak u inostranstvo na lečenje i pojasni uslove za njen povaratak-da li i kada ona može da se vrati na političku scenu.

Zabrinutost se, međutim, povećala oko sudbine EU-Sporazum o pridruživanju Ukrajine, nakon što ukrajinski parlament nije u petak uspeo da se dogovori oko teksta kojim bi se omogućilo zatvorenicima kao što je Timošenkova, da odu na lečenje u inostranstvo.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Litvanija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

EU: Hitno rešiti slučaj Timošenko

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Nov.2013

Ministri inostranih poslova Evropske unije uputili su hitan apel Ukrajini da deluje u slučaju bivše premijerke Julije Timošenko koja se nalazi u zatvoru, kako bi se omogućilo sklapanje glavnog sporazuma o slobodnoj trgovini s EU. Ovo je hitan apel upućen Ukrajini da odmah deluje, rekao je nemački...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.