EMA: Iz jedne Fajzer bočice i do šest doza vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2021, 14:25

EMA: Iz jedne Fajzer bočice i do šest doza vakcine

Evropske agencije za lekove objavila je da svaka bočica vakcine kompanija Fajzer i Biontek sadrži do šest doza vakcine protiv Kovid19.

U ažuriranom uputstvu za upotrebu vakcine "komirnati” Fajzera i Bionteka navodi se da je, da bi se iz jedne bočice izvuklo šest doza, potrebno koristiti špriceve i/ili igle zapremine ne veće od 35 mikrolitara.

U EMA navode da ako se koriste ”standardni špricevi i igle” zapremina jedne vakcine ”možda neće biti dovoljna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za izdvajanje šeste doze iz bočice”. Dodaje se da ako količina vakcine koja ostane u bočici nakon pete doze ne može obezbediti punu dozu (0,3 ml), zdravstveni radnik mora odbaciti bočicu i njen sadržaj.

Naglašava se da se ne sme mešati više bočica da bi se dobila potrebna doza vakcine, a da se neiskorišćena vakcina mora baciti šest sati nakon razblaživanja.

U EMA podsećaju da je "komirnati” vakcina za sprečavanje bolesti kod ljudi od 16 godina i starijih i da je odobrena u EU 21. decembra 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Iz jedne Fajzerove bočice i do šest doza vakcine, sve manje od jedne doze baciti FOTO

Izvor: B92, 08.Jan.2021

Evropska agencija za lekove objavila je da svaka bočica vakcine kompanija Fajzer i Biontek sadrži do šest doza vakcine protiv kovida 19...U ažuriranom uputstvu za upotrebu vakcine "komirnati” Fajzera i Bionteka navodi se da je, da bi se iz jedne bočice izvuklo šest doza, potrebno koristiti špriceve...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.