Izvor: Southeast European Times, 03.Mar.2010, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK upozorava zemlje na talas azilanata

03/03/2010

BRISEL, Belgija -- Evropska komisija (EK) pozvala je u utorak (2. marta) vlasti u Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji da upozore građane koji putuju bez viza u EU da slobodan pristup šengenskoj oblasti ne znači da mogu da traže politički azil. Portparolka EK Mišel Kerson rekla je da su belgijske vlasti obavestile Brisel o prilivu osoba koje traže azil, iz zemalja koje su se nedavno pridružile bezviznom režimu. Kerson je ukazala da je "velika većina tih zahteva za azil >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << podneta iz ekonomskog interesa i ima zaista malo izgleda za uspeh".

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić rekao je u utorak da će srpski građani koji traže politički azil u zemljama članicama EU biti vraćeni u svoju zemlju u skladu sa sporazumom o readmisiji, dok će organizatori takvih šema biti kažnjeni. U Makedoniji je vlada u utorak donela odluku da osnuje komisiju koja će pratiti zahteve za azil koje podnose makedonski državljani u drugim zemljama. (Beta, RTS, A1, Makfaks, B92, AP - 02/03/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.