EBRD ulaže 50 miliona u MK Grupu

Izvor: Blic, 05.Jul.2013, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EBRD ulaže 50 miliona u MK Grupu

MK grupa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su danas ugovor o dokapitalizaciji u vrednosti od 50 miliona evra koji će ta kompanija iskoristiti za nove investicije u poljoprivredi u Srbiji.

- Dodatna sredstva iskoristićemo za ulaganje u šećerane, smanjenje troškova proizvodnje, povećanje energetske efikasnosti i očuvanje životne sredine - rekao je Miodrag Kostić, predsednik MK Grupe na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja ugovora u Pećincima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
On je rekao da je ova dokapitalizacija uspeh koji prevazilazi okvire Srbije i regiona i podsetio da je kompanija AgriEurope u čijem sastavu je MK Grupa u proteklih nekoliko godina ostvbarila prosečnu stopu rasta, proizvodnje, prodaje i zarade od 2,1 odsto.

- Ostvarivanje razvojnog potencijala zahteva dodatne investicije, čemu će doprineti i sredstva koja je obezbedio EBRD - dodao je Kostić.

Prema njegoom proceni, sa ovom dokapitalizacijom, EBRD će biti vlasnik pibližno sedam odsto ove kompanije.

U sastavu holdinga Agrieurope, ulaze i MK Komerc, Sunoko, Karneks i Agroinvest Ukrajiva. U razgovoru sa novinarima, tokom obilaska fabrike šećera u Pećincima, Kostić je rekao da bi 10 do 15 miliona evra od dokapitalizacije moglo biti uloženo u novu fabriku šećera od melase, vreno oko 20 miliona evra, koje se gradi u Pećincima, a počeće da radi u januaru iduće godine.

On je podsetio da tri šećerane trenutno mogu da proizvodu oko 350.000 tona godišnje, a da ukupne potrebe domaćeg tržišta i izvozna kvota ze EU iznose 400.000 tona. U prethodnih deset godina MK Grupa je u šećerane uložila oko 150 miliona evra, od čega oko 70 miliona evra samo u ovu fabriku, koja je danas najefikasnija fabrika šećera u Evropi.

Mateo Petrone, direktor EBRD, podsetio je da je EBRD u Srbiju od 2001. godine uložio 3,1 milijardi evra i da su te investicije pretežno bile namenjene javnom sektoru, ali da nameravaju da povećaju ulagaje u privredni sektor.

- Ova dokapitalizacija predstavlja prvo ulaganje u kompanije iz sektora primarne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji - kaže Petrone.

On je naveo i da pored Nektara, MK Grupe i Viktorija Grupe, sa kojima EBRD već sarađuje, mogu se očekivati i nove investicije ove banke u agrobiznis, ali da je rano govoriti o konkretnim imenima.

Miljan Zdrale iz odeljenja za agrobiznis EBRD rekao je da ta banka planira da u ovoj godini uloži između 150 i 200 miliona evra u taj sektor u regionu, pri čemu Srbija zauzima jedno od najznačajnijih mesta u njihovom potrfoliju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EBRD ulaže 50 miliona evra u Kostićevu MK Grupu

Izvor: Kamatica.com, 05.Jul.2013

MK grupa i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisale su ugovor o dokapitalizaciji u vrednosti od 50 miliona evra koji će ta kompanija iskoristiti za nove investicije u poljoprivredi u Srbiji..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.