E, sad je opasno; 12.512 nuklearnih bojevih glava

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 07:13

E, sad je opasno; 12.512 nuklearnih bojevih glava

U studiji stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira procenjuje se da širom sveta u ovom trenutku ima približno 12.512 nuklearnih bojevih glava.

Većina ih je u vojnom arsenalu Kine, navodi se u toj studiji.

Broj operativnog nuklearnog oružja u arsenalima velikih vojnih sila ponovo je u porastu, a analitičari upozoravaju da svet "ulazi u jedan od najopasnijih perioda u istoriji čovečanstva", navodi Gardijan.

U vreme pogoršanja međunarodnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosa i eskalacije nuklearne pretnje procenjuje se da u ovom trenutku u svetu ima oko 12.512 bojevih glava, od kojih je 9.576 u vojnim zalihama i spremno za potencijalnu upotrebu, što je za 86 više nego pre godinu dana.

Stokholmski Međunarodni institut za istraživanje mira (SIPRI) sugerisao je da je 60 novih bojevih glava u arsenalu Kine, a ostalo novo oružje imaju i Rusija (12), Pakistan (pet), Severna Koreja (pet) i Indija (četiri).

Povećanje broja nuklearnih bojevih glava registrovano je uprkos izjavi pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske iz 2021. godine da se "u nuklearnom ratu ne može pobediti i da takav sukob nikada ne sme da se dogodi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Raste broj nuklearnog oružja u arsenalima velikih sila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2023

U studiji stokholmskog Međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) procenjuje se da širom sveta u ovom trenutku ima približno 12.512 nuklearnih bojevih glava, a većina ih je u vojnom arsenalu Kine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.