E, ovo je stvarno problem; Pentagon izneverovao

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 09:04

E, ovo je stvarno problem; Pentagon "izneverovao"

Američki vojnici sve više savetuju svoje bližnje da se ne prijavljuju za službu, produbljujući tako krizu koja vlada u SAD kada je reč o regrutaciji.

Kkao piše Volstrit džurnal, a prenosi Raša tudej balkan, zabrinutost zbog niskih plata, napeto tržište rada, opasne povrede, samoubistva i neubedljivi ishodi nekih ratova doveli su američke veterane do ovakvog stava.

Regrutaciona kriza u SAD takođe nastupa u trenutku kada se Pentagon optužuje da previše pažnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posvećuje pitanjima kao što su transrodnost i kritička teorija rase.

Iznenadni kraj rata u Avganistanu u avgustu 2021. dodatno je zaprepastio neke sadašnje ili bivše vojnike, kao što je veteran američke mornarice Katalina Gasper, navodi "Volstrit džornal".

"Suočili smo se sa strašnim pitanjem: 'Čemu onda sve to?'", rekla je Gasper za američki list, koja još uvek pati od povrede mozga zadobijene tokom napada talibana na njenu bazu u Kabulu.

Zaklela se da će učiniti sve što je u njenoj moći da se njena deca nikada ne priključe vojsci. "Jednostavno ne vidim kako je održivo ako mašina nastavi da melje naše mlade ljude".

Isto tako, oficir američkog ratnog vazduhoplovstva Ernest Nisperos odlučio je da ne želi da se njegova deca pridruže vojsci nakon što je shvatio koliko je štete služba nanela njemu samom.

Jedna od njegovih ćerki, Skaj Nisperos, rekla je da će, nakon godina maštanja da prati stope svog oca i dede, umesto toga postati grafički dizajner. Jedan događaj koji joj je ostao u mislima desio se tokom porodičnog putovanja u Diznilend 2019. godine nakon što se njen otac vratio iz Avganistana. Dok je te noći njegova porodica gledala vatromet, Nispersos je prolazio kroz epizodu post-traumatskog stresnog poremećaja, sklupčan u fetalnu poziciji.

Opadajući entuzijazam za vojsku među veteranima mogao bi imati zabrinjavajuće posledice po Pentagon, jer velika većina novih vojnika dolazi iz porodica čiji su članovi prethodno služili u vojsci.

Kako se navodi, skoro 80 odsto novih regruta ima bivše vojnike u svojoj porodici.

Vojsci SAD je prošle godine nedostajalo oko 25 odsto novih regruta u odnosu na kvotu koju je trebalo da ispuni prošle godine, a slična situacija se predviđa i za tekuću 2023.

Američka mornarica ove godine treba da ispuni kvotu od skoro 38.000 regruta, a navodno bi mogla da se nađe u deficitu od čak 10.000 novih vojnika, nakon što je objavila manjak od 3.000 regruta prethodne godine.

Regrutaciona kriza u SAD produbljena je time što sedam od deset mladih ljudi nije sposobno za vojnu službu usred problema kao što su gojaznost, zavisnost od droga i mentalni poremećaji.

Citirajući anketu Pentagona, "Volstrit džornal" navodi da bi svega 9 odsto mladih između 16 i 21 godine razmotrilo pristupanje vojsci, u odnosu na 13 odsto iz perioda pre pandemije kovida 19.

Izveštaji o neadekvatnom smeštaju, lošoj medicinskoj nezi i fizičkom zlostavljanju doprinose ovom problemu, dodaje američki list. Finansijske poteškoće su takođe zabrinjavajuće, što se ogleda u činjenici da više od 20.000 aktivnih vojnika dobija bonove za hranu kako bi mogli da nahrane svoje porodice.

Sekretar vojske SAD Kristina Vormut navela je da mnogi roditelji sumnjaju da će njihova deca biti materijalno obezbeđena ako se pridruže vojsci.

"Ako se moje dete pridruži vojsci, da li će biti seksualno uznemiravano ili će biti sklonije samoubilačkim idejama", pitaju se mnogi roditelji, ističe Vormut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.