Dzurinda: Pregovori i o statusu Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 16.Sep.2010, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dzurinda: Pregovori i o statusu Kosova

"Predstavnici Beograda i Prištine trebalo bi da razgovaraju o svemu, pa i o statusu, jer nijedno pitanje ne treba da bude zabranjeno", izjavio je za "Večernje novosti" ministar inostranih poslova Slovačke Mikulaš Dzurinda. Na pitanje kada će predstavnici Beograda i Prištine sesti za isti sto i započeti dijalog, on je rekao da bi za obe strane bilo najbolje da se to dogodi što pre.

"Trebalo bi da pokažemo dobru volju, odgovornost i pozitivan stav jedni prema drugima. Nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << druge opcije ni za Beograd, ni za Prištinu nego da razgovaraju i idu zajedno ka Evropskoj uniji. To je jedini put", istakao je ministar Dzurinda.

Dzurinda, koji je između 1998 i 2006 bio i premijer Slovačke je naglasio da je srećan što su se predsednik Boris Tadić i srpski lideri odlučili za budućnost, a ne za prošlost.

Šef slovačke diplomatije je, takođe, rekao da je teško zamisliti da aktuelni stav Kosova može da se promeni, ali da, s druge strane, "mora da bude jasno da o svemu treba da se razgovara".

Dzurinda je, takođe, kazao kako stav Slovačke o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova ostaje isti.

Dzurinda je naglasio da se posle usvajanja Rezolucije Srbije i Evropske unije (EU) o savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde, odgovor članica EU očekuje i da je on potreban.

"Siguran sam da će kredibilitet EU biti veći ukoliko budemo sposobni da odgovorimo na kandidaturu Srbije za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. To će biti suštinsko za stabilnost i pozitivan razvoj u Srbiji, što je presudno sa evropskog stanovišta", kazao je Dzurinda.

"Smatram da će ova, trenutno ne tako velika poteškoća, biti prevaziđena veoma brzo. Verujem da će Savet ministara u oktobru da zatraži od Evropske komisije da počne izradu mišljenja o srpskoj kandidaturi, i želim tome da doprinesem", zaključio je šef slovačke diplomatije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.