Džonatan, najstarija životinja na svetu

Izvor: RTS, 05.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džonatan, najstarija životinja na svetu

Fotografija snimljena 1900. godine tokom Burskog rata, dovela je do otkrića najstarije životinje na svetu - kornjače Džonatana.

Na fotografiji, na kojoj u drugom planu poziraju ratni zarobljenik i njegov čuvar, može se videti i kornjača koja gricka travu.

Ta kornjača danas ima 176 godina, zove se Džonatan i zvanično je najstarija životinja na planeti Zemlji.

Slika je nastala na ostrvu Sveta Jelena, britanskoj koloniji, a Džonatan je na njoj već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << imao 70 godina. I dan danas živi na tom ostrvu u južnom Atlantiku, funkcionalan u svakom smislu, osim što ne vidi na jedno oko.

Društvo mu prave kornjače Dejvid, Spidi, Ema, Fredrika i Mirtl, na posebnoj plantaži na delu zemlje u vlasništvu guvernera ostrva.

Gledano kroz godine, bolje reći vekove unazad, Džonatan je do sada "ispratio" krunisanja 8 britanskih monarha, od Džordža IV do Elizabete II, i preživeo 50 britanskih premijera.

Na ostrvo Sveta Jelena, na kojem je život 1821. skončao Napoleon Bonaparta, stigao je sa Sejšela, zajedno sa još dve kornjače 1882. godine, kao zreli mužjak sa najmanje 50 godina. Samo je on preživeo.

Dugo nije imao ime, sve dok 30-ih godina prošlog veka guverner ostrva nije postao ser Spenser Dejvis, i krstio ga Džonatan.

Uprkos poodmaklim godinama, Džonatan je i dalje veoma aktivan, hrani se travom i redovno pari sa pomenute tri ženke, koje su od njega mlađe po stotinak godina.

Prema zvaničnim podacima, najstarija životinja na svetu do skoro je bila kornjača Herijet sa Galapagosa, koja je uginula 2005. u 175. godini.

Inače, Ginisova knjiga rekorda kao najstariju životinju svih vremena navodi kornjaču Tui Malilu sa Madagaskara, koja je uginula 1966. u 189. godini života.

"Džinovske kopnene kornjače žive mnogo, mnogo duže od čoveka, pa je usled toga, potrebno nekoliko generacija ljudi koji bi mogli da sačuvaju pouzdane dokumente koji su 100-postotni dokaz o njihovom godištu", kaže britanski ekspert dr Henri Nikolas.

"Oko 200 godina je stvarno dobro godište za džinovske kornjače."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.