Džihadisti uhapšeni u Austriji?

Izvor: RTS, 20.Avg.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džihadisti uhapšeni u Austriji?

Austrijska policija uhapsila je devet osoba koje su osumnjičene da su kao džihadisti želele da učestvuju u ratu u Siriji.

Hapšenje navodnih džihadista u Austriji je, agenciji APA, potvrdilo državno tužilaštvo u Beču, prenosi Tanjug.

Nalazili su se, prilikom hapšenja, blizu državne granice i trenutno je u toku saslušanje.

Uhapšeni su lica koja imaju status azilanata u Austriji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i, ukoliko tužilaštvo bude nad njima izreklo meru istražnog pritvora, ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner je najavila da će pokrenuti postupak oduzimanja azilantskog statusa.

Hapšenju je prethodila intenzivna istraga Savezne službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT).

Čitava akcija je sprovedena u saradnji i po nalogu državnog tužilaštva u Beču sa BVT, objašnjeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je, ujedno, poručila da protiv džihadista mora biti vođena politika nulte tolerancije.

Istovremeno je ukazala da je pre par nedelja, zajedno sa ministarstvima pravosuđa i spoljnih poslova predložila paket mera borbe protiv džihadista.

Jedan deo paketa mera se tiče oduzimanje statusa azilanata u slučaju da osoba koja ima takav status u Austriji a učestvuje u ratnim sukobima u inostranstvu.

U Austriji se već izvesno vreme sa posebnom pažnjom prati novonastala radikalno islamistička scena koja veliča borbu "Islamske države" (IS), u kojoj su pre svega mladi, kako su ranije pisali austrijski mediji, turskoj, bosanskog i čečenskog porekla.

Oni su, preko interneta, pre svega svojim pretnjama Jezidima privukli pažnju policije.

Inače u ratu u Siriji, prema procenama austrijskih vlasti, učestvuje oko 100 boraca iz Austrije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.