Džejms Bond voli mršave, dugokose crnke

Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džejms Bond voli mršave, dugokose crnke

Muškarci možda više vole plavuše, ali najbolji britanski tajni agent teži crnokosim devojkama, pokazalo je opsežno istraživanje ljubavnog života Džejmsa Bonda.

Akademici koji su se "bacili" na razotkrivanje šta je to što čini idealnu devojku za tajnog agenta 007 zaključili su da, pored toga što ona ima dugu, tamnu kosu, poželjno je da govori sa američkim naglaskom i da – nosi oružje. Do ovih, neočekivanih rezultata istraživanja došao je tim koji je proučio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fizičke osobine svih 195 žena u prvih 20 filmova o Džejmsu Bondu. Oni su potom uporedili karakteristike 98 žena sa kojima je 007 imao seks, sa 97 onih sa kojima nije. Istraživanje, objavljeno u žurnalu "Seks Rols", se bavi promenama devojaka u filmovima o Bondu tokom godina, ali i tipom žena koje na kraju završe u naručju špijuna. Nezačuđujuće, njegove partnerke su mlađe, vitkije i privlačnije od žena sa kojima 007 ne ide u krevet. Takođe je malo verovatno da će nositi naočare.

U one koje se uklapaju u njegov idealni tip spadaju Luis Čils, koja je tumačila ulogu dr Holi Gudhed u filmu "Moonraker" iz 1979. godine, i Lana Vud kao Plenti O'Tul u "Diamonds Are Forever" iz 1971.

Istraživanjem su obuhvaćene sve žene koje su imale rečenicu, ili koje su se pojavile u dve ili više scena u serijalu o Bondu, počevši od "Dr No-a" iz 1962. do "Die Another Day" iz 2002. Jedini film koji je isključen iz tog perioda je "Never Say Never Again" iz 1983, zato što je to bio rimejk "Thunderball-a".

Prosečna starost devojaka iz serijala je 26 godina. Među onim mlađima od tog doba, 46 njih je imalo "jak" seksualni kontakt sa Bondom, dok su 52 žene imale "srednji" kontakt, u šta bi spadalo ljubljenje.

Samo 27 odsto njih bile su plavuše, 40 odsto crnke, 19 odsto smeđokose i devet odsto crvenokose. One sa crnom kosom takođe su imale više šansi da odu u krevet sa Bondom.

Više od 90 odsto žena iz Bondovih filmova su iznad proseka, što se tiče fizičkog izgleda, a što su lepše, to je verovatnije da će završiti sa njim u krevetu.

Svega četvrtina devojaka u serijalu ima američki naglasak, ali one koje ga imaju, imaju i više šansi da će ostvariti seksualni kontakt sa Bondom, od 43 odsto devojaka sa bilo kojim evropskih naglaskom.

"Svaki Bondov film ima više ženskih uloga, sa zadatkom da ga iskušaju, ometu ili da mu pomognu u misiji. Bar jedna od Bondovih devojaka je posebna – to je žena sa avanturističkom prirodom, sposobna, što je jak potencijal za romansu sa njim, i sa dozom samouverenosti, čije je ime – Pusi Galor, Hani Rajder ili Goli Gudhed na primer – provokativno kao i lik kojeg tumači", istakla je Kimberli Neuendorf, vođa istraživačkog tima sa Univerziteta Klivlend.

Tri četvrtine žena u filmovima su belkinje, osam odsto Azijatkinje i sedam odsto crnkinje, sa nekoliko Arapkinja i Indijanki. Jedna od pet žena umreće do kraja filma, uključujući mnoge koje su imale seksualni kontakt sa Bondom.

Takođe, verovatnije je da će Bond voditi ljubav sa ženom koja je koristila oružje. Dve devojke probale su da ubiju agenta 007 pre nego što su ostvarili seksualni kontakt, dve tokom seksa, a deset njih posle.

Upoređujući ranije Bondove filmove sa novijima, istraživači su otkrili da se devojkama kosa skraćivala sa vremenom i da su postajale sve promiskuitetnije. Broj ženskih uloga se povećao. Ipak, žene su i dalje zaključane u stereotipe.

"Bondove žene su večno privlačne. Njihovo tipično vitko telo... ne menja se tokom vremena", naveli su istraživači. "One se i dalje prikazuju u ograničenom i seksualno stereotipnom maniru. Ultimativna kazna za ženu u Bondovom filmu – smrt – čini se da ide uz promiskuitet i usuđuje se da preti da ugrozi kultnog mačo heroja, Džejmsa Bonda".

"Bond sam sređuje sve loše momke, spasava svet i uvek dobije devojku. On to postiže svojom pronicljivošću i, što je još važnije, nasiljem".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.