Džakula: Etničko čišćenje Srba iz Hrvatske

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Avg.2014, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džakula: Etničko čišćenje Srba iz Hrvatske

BANJALUKA - Predsjednik Srpskog demokratskog foruma /SDF/ u Hrvatskoj Veljko Džakula smatra da je cilj hrvatske operacije "Oluja" bilo protjerivanje i etničko čišćenje Srba, jer je u proteklom ratu iz Hrvatske protjerano dvije trećine srpskog stanovništva.

"Hrvatska mora da se suoči sa ratnom prošlošću i procesuira odgovorne za zločine nad srpskim civilima, te paljenje i pljačku srpskih kuća u operaciji `Oluja`", rekao je Džakula Srni povodom 19 godina od operacije "Oluja" >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u Krajini 1995. godine.

Džakula je rekao da je neophodno da Srbi i Hrvati pronađu zajedničko rješenje srpskog pitanja u Hrvatskoj, jer su Srbi u Hrvatskoj najveće žrtve proteklog rata.

Govoreći o mogućem ishodu presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po uzajamnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid, Džakula je ocijenio da neće biti donesena presuda za genocid, "jer međunarodna zajednica neće dozvoliti nikome da dominira nad drugim u ovom slučaju".

"Pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu je igra za građane Hrvatske i građane Srbije, koja će rezultirati da neće biti nikakvih presuda za genocid", tvrdi Džakula.

Džakula smatra da je neophodno da Srbi iz Hrvatske popišu sve svoje žrtve, sva spaljena i uništena sela, da bi dokazali pred svima i svojim pokoljenjima kakav je zločin počinjen nad srpskim stanovništvom u Hrvatskoj.

Na pitanje da li će hrvatsko pravosuđe procesuirati odgovorne za zločine nad Srbima u operaciji "Oluja", nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Haškom tribunalu, Džakula je rekao da je tako nešto teško očekivati s obzirom da Haški tribunal nije na vrijeme optužio politički vrh Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom, koji je takve zločine planirao i napravio.

Džakula smatra da je i Ivan Čermak odgovoran za zločine koji su počinjeni nad Srbima nakon operacije "Oluja" u Krajini.

Služenjem parastosa stradalim Krajišnicima u hramu Hrista Spasitelja, te polaganjem vijenaca na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, obilježeno je 19 godina od pogroma Srba iz Republike Srpske Krajine.

U hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.

U nastavku akcije u BiH, tokom operacije "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Nakon „Oluje“ prepušteni sami sebi

Izvor: Deutsche Welle, 05.Avg.2014, 15:31

„Mi smo došli goli i bosi u Banjaluku i danas smo beskućnici. Sve sam izgubio u Benkovcu gdje i danas imam veliku kuću, ali ne mogu do nje“, priča Mile Rujak koji je pre 19 godina morao da beži pred „Olujom“…..Prema podacima udruženja koja okupljaju Srbe izbegle iz Hrvatske u proteklom...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.