Dvorište u selu Smilovci nova turistička atrakcija

Izvor: RTS, 23.Avg.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvorište u selu Smilovci nova turistička atrakcija

Ljubav prema selu i prirodi podstakla je Dimitra Ilijeva da se iz Beograda preseli u staroplaninsko selo Smilovci. On i supruga Nadežda svoj životni prostor uredili su sa puno ukusa, pa je njihovo dvorište postalo prava mala turistička atrakcija. Ilijevi kažu da su u njhovo domaćinstvo svi dobrodošli.
Svoje goste, kaže Mitko, dočekuju na stolu kralja Artura, a Nadežda ističe da je to trpeza Agape. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Doneta iz prirode, kao i većina stvari u njihovoj bašti, i ova ogromna kamena ploča našla je svoju namenu. Na imanju porodice Ilijev u selu Smilovci kod Dimitrovgrada stičete utisak da je ovde sve savršeno i u skladu sa prirodom.

"Svaki čovek je umetnik za sebe i svi mi u sebi nešto nosimo. To je ta moja ljubav, kreativnost. Ono što sam voleo ja sam to u dvorištu prikazao", kaže Dimitar Mitko Ilijev.
Dimitar uređuje imanje svojih predaka već više od 30 godina. U tom poslu presudni su njegova sklonost  ka umetnosti i činjenica da je radni vek proveo u arhitektonskom birou. Ovde je sve urađeno sa puno ljubavi i malo para.
"Ja sam to sa sasvim malim ulaganjem ostvario, jer sam sve koristio iz prirode", kaže Dimitar Mitko Ilijev.
Nadežda podržava svog supruga,  i kaže da je njena pozitivna kritika ponekad presudna. Ističe da su svom životnom prostoru udahnuli dušu i da je on postao deo njih.
"Prosto to smo mi. Ovde sebe nalazimo. Ovde je sve ono što mi volimo, naše igračke naše krpice, knjige, sve ono što volimo u životu", kaže Nadežda Ilijev.
Doneti predmeti izgledaju kao da su oduvek bili u dvorištu porodice Ilijev. Koren starog drveta postao je pauk, drveni točak dobio je ulogu prozora, a ploča sa fosilima - ograđuje terasu. Čak su i kreveti isključivo od prirodnih materijala.
"Koja je to lepota spavati na šaši", kaže Dimitar Mitko Ilijev.
Planova i poslova ima na pretek, a umetničku podršku Mitku i Nadeždi pruža i sin koji je akademski slikar. Ilijevi žele da podstaknu i komšije u selu - da urede svoj životni prostori i obnove dedovinu.
rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.