Dvesta godina od Drugog srpskog ustanka

Izvor: Studio B, 23.Apr.2015, 10:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvesta godina od Drugog srpskog ustanka

U Beogradu je Garda Vojske Srbije izvršila počasnu artiljerijsku paljbu ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artilerijskih orudja, sa Savske terase Kalemegdana. VS proslavlja praznik u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak.

Na današnji dan pre 200 godina u Takovu je, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo Drugi srpski ustanak, kojim je počelo oslobađanje Srbije od turske vlasti.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je danas u Požegi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << spomenik knezu Milošu Obrenoviću i poručio da se kao potomci, kojima je dopala čast proslave jubileja Dva veka Takovskog ustanaka, na taj način odužujemo jednoj od najznačajnjoj ličnosti čije je ime zlatnom pređom utkano u istoriju Srbije.

"Ovde među svojima, neka vas knjaz serbski svojim prisustvom u bronzi podseća na važnost i predanost kojom razvijate svoj grad, rekao je Nikolić.

Trebalo je, kako je dodao, kud i kamo ranije, barem vek, da zablista spomenik Milošu u Požegi, jer je to dug prema njemu.

Ova lepa i stara srpska varoš je jedinstvena i posebna na mapi Srbije, rekao je on, ukazujući da je ona cela živi grad spomenik Milošu Obrenoviću.

"Takođe, ponos i ljubav kojima se neguje sećanje na sina Teodora Mihailovića, hrabrog vođu ustanika, mudrog državnika, ustavotvorca - kodžu Miloša služi na čast svima nama", rekao je Nikolić.

Ovaj spomenik, koji na dan jubileja Dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske Srbije poklanja Požegi i Srbiji, najviše pripada ovom gradu ne samo zato što je knjaz Miloš rođen u Gornjoj Dobrinji, koja pripada ovoj opštini, već i što je i osmislio izgled trga, razvoj Požege kao moderne urbanje ideje, napredne za svoje doba, naglasio je predsednik Srbije.

" I više od gradskog jezgra knjaz je te davne 1832. godine osmislio s kime naseliti, kako podići Požegu, pa tako u novoosnovanu varoš dođoše učitelji i činovnici, stočari i klaničari, povrtari i voćari koji zapatiše čuvenu šljivu požegaču. Ova varoš je u Miloševo doba put Austrije i drugih zapadnoevropskih zemalja izvozila više mesa i proizvoda od šljive negoli iko na Balkanu", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije posetio je zatim Spomen kompleks u rodnom selu Miloša Obrednovića u Gornjoj Dobrinji, gde je u crkvi Svetog Petra i Pavla, Miloševoj zadužbini, upalio sveće ustanicima, a potom prisustvovao kulturno -umetničkom programu priređenom u tom mestu.

Okupljenima se obratio predsednik opštine Požega Milovan Mićović koji je rekao da je ovo važan jubilej za svaki narod kome je stalo do prošlosti i korena.

"Ovo selo sa čašću i ljubavlju čuva sećanje na svog najznamenitijeg žitelja", rekao je Mićović.

Meštanin Gornje Dobrinje navode da vekovi nisu izbrisali pamćenje na velikog vojvodu Miloša.

"Iako nepsimen bio je najbolji i napamentniji srpski vladar i niko ga u ova dva veka nije nadmašio", rekao je Tanjugu Milenko Mitrović iz ovog sela.

Spomen kompleks u Gornjoj Dobrinji obuhvata crkvu i čardak česmu koju je Miloš Obrenović podigao 1860. godine u čast svoga oca, kao i spomenik vođi Drugog srpskog ustanka na obližnjem platou.

Predsednik Srbije prisustvovaće centralnoj svečanosti povodom Dva veka Takovskog ustanka i Dana Vojske u Takovu, na prostoru Spomen parka "Takovski grm".

Drugi srpski ustanak, koji je vodio konačnom kraju turske vlasti, počeo je 23. aprila 1815. godine u Takovu, a predvodio ga je Miloš Obrenović. Posle dvomesečnih borbi Turci su se zadržali samo u Beogradu i u nekoliko utvrđenih gradova.

Veštim diplomatskim pregovorima Miloš Obrenović je do kraja 1815. godine zaključio usmeni mir s Marašli Ali-pašom, po kojem je priznat za vrhovnog srpskog kneza.

Drugi srpski ustanak na određeni način, kako navode istoričari, predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske, tako da Vojska 23. april proslavlja kao svoj dan.

Srpska vojska je nastala iz ustaničkih četa, iz naroda koji se latio oružja da bi izborio slobodu i tu, kako navode hroničari, leže koreni duboke povezanosti naroda i vojske.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.