Dveri: Od Tomine platforme ostali samo dugmići

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2013, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dveri: Od Tomine platforme "ostali samo dugmići"

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA -

Pokret Dveri saopštio je večeras da ne priznaje i ne prihvata rezoluciju koja je danas predstavljena šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije. U Pokretu smatraju da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovo "hrabro" uzmakao, dozvolivši da ga predsednik i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, pod pritiscima i naredbama zapadnih ambasadora, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "politički spale" i da od Nikolićeve platforme ne ostane, kako kažu, "ni S od suštine"

"Od Platforme su, kao i od samog Tomislava Nikolića, kako kaže Topalović u Maratoncima, ostali samo dugmići", navode Dveri u saopštenju za javnost.

Dveri navode da su uzeli u obzir neospornu činjenicu da je Vlada Republike Srbije prethodno prihvatila da postavi granicu na Jarinju i Brnjaku, jer se saglasila da se na tim graničnim prelazima naplaćuje carina, te zaključuju da nova i, kako kažu, "iskasapljena platforma u formi Rezolucije Vlade Srbije", ne samo da nije ojačala pregovaračku poziciju Srbije, već je i otvorila prostor za ubrzano formiranje nove i zastrašujuće realnosti po Srbe sa Kosova i Metohije.

Pokret Dveri uporedio je tekst platforme, koji je nedavno ponudio Nikolić, i Rezoluciju Vlade Srbije, te uzeo u obzir izjave predsednika Srbije da su izbrušene samo ivice, kao i izjavu Dačića da su Srbi na Kosovu i Metohiji grešili što su slušali Beograd 13 godina, te da stoga nisu izgradili svoje institucije sistema.

Srbi sa severa Kosmeta zabrinuti: Rezolucija suprotna platformi

Predstavnici lokalne samouprave severa Kosova i Metohije ocenili su danas da je predlog rezolucija o Kosovu i Metohiji, koji je juče usvojila Vlade Srbije, u suprotnosti sa tekstom platforme koju im je krajem decembra predstavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predstavnici četiri opštine u pismu Nikoliću su istakli da nije dovoljno da Srbija samo ponavlja stav da neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već da je neophodno aktivnim merama državnih organa zaustaviti i sprečiti širenje takozvane Republike Kosovo na teritoriji četiri opštine na severu južne srpske pokrajine.

Srpski narod sa Kosova i Metohije ozbiljno je zabrinut za opstanak institucija Srbije i lokalnih institucija, jer su oni sve ovo vreme bile i ostale glavni garant ostanka i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, naglašeno je u pismu, u kojem se dodaje da je "u praksi potvrđeno da tamo gde nema institucija Republike Srbije, nema ni Srba".

Dveri ističu da je u rezoluciji Vlade Srbije, iz platforme koju je ponudio Nikolić, izbačeno to da Vlada neće postizati dalje parcijalne dogovore sa privremenim institucijama (PIS) u Prištini u okviru takozvanog "tehničkog dijaloga" s obzirom na činjenicu da oni vode promeni stanja na terenu u korist PIS, kao i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u političkom dijalogu na visokom nivou i potencijalnoj destabilizaciji bezbednosnih prilika.

Izbačeno je još i to, navodi se u saopštenju, da će osnovni princip pregovora biti "ništa nije dogovoreno, sve dok se ne postigne dogovor o svemu".

Dalje, navode u Pokretu, izbačeno je i to da međunarodne organizacije, međunarodne vojne i civilne misije nisu ispunile i ne ispunjavaju veliki deo preuzetih obaveza, kao i to da Srbija uživa stabilnu podršku dve stalne članice SB UN po pitanju sprečavanja članstva PIS u Prištini u UN i drugim međunarodnim organizacijama.

"izbačeno je još i to da je Vlada Republike Srbije u periodu od 2010. god. vodila "tehničke pregovore" i postizala političke dogovore sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje Evropske unije, a koji su nedvosmisleno vodili promeni stanja na terenu u pravcu jačanja uticaja i legitimiteta PIS u Prištini na području A. P. KiM i afirmaciji njihovog međunarodnog pravnog i političkog subjektiviteta", navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri ističu i to da je iz platforme koju je ponudio Nikolić izbačeno to da "aktivnosti PIS u Prištini pokazuje sve znake planskog i promišljenog strateškog delovanja, usklađenog sa delom međunarodne zajednice, i da je na osnovu raspoloživih saznanja za očekivati da u narednom periocu dođe do niza daljih po našu poziciju nepovoljnih promena na terenu".

Pokret Dveri zaključuje da, sa ovako redefinisanom platformom, koja kao državni i nacionalni cilj proklamuje pristupanje Evropskoj Uniji, Vlada Srbije, zaklanjajući se mantrom da nema formalnog priznanja, faktički uspostavlja dobrosusedske odnose sa Kosovom i Metohijom i to po strašnu cenu ukidanja srpskih institucija, i potpunog integrisanja Srba u sistem Prištine, što je Ivica Dačić, smatraju u Dverima, potvrdio u nedavnom intervjuu datom RTS-u.

"Ovakvom sramnom rezolucijom, sadašnja Vlada predstavlja kontinuitet podaničke i kukavičke politike vlade Borisa Tadića, koji je, da podsetimo, Vuku Jeremiću naredio da izmeni tekst rezolucije Srbije u Skupštini Ujedinjenih nacija i tako pokazao da suverena Srbija ne postoji čak ni u Ujedinjenim nacijama", navodi se u saopštenju.

Dveri pozivaju sve patriotski orjentisane činioce na društvenoj sceni Srbije, uključujući i predsednike opština na severu KiM, da ovu rezoluciju odbace jer je, kako kažu, u suprotnosti sa nacionalnim interesima Srbije.

Pokret upozorava javnost i da ne naseda na novo medijsko spinovanje koje se sprema sa navodnim hapšenjem Šarića i njegovim ministrom u Vladi Srbije, već zahteva od nadležnih da se otvori javna rasprava povodom "sramne rezolucije Vlade" o Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.