Dve i po decenije slagao Rubikovu kocku

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve i po decenije slagao Rubikovu kocku

Englez Grejem Parker uspeo je da, posle 26 godina truda, konačno sam složi Rubikovu kocku i na taj način postane nezvanični šampion u najdužem slaganju.

Četrdesetpetogodišnji građevinar Grejem Parker iz Porčestera u Hempširu, više od pola svog života pokušavao je da reši problem Rubikove kocke.

Kada ju je kupio 1983. godine, na čelu Sovjetskog Saveza bio je Jurij Andropov, a prvi muzički CD-ovi su se pojavili u radnjama.

"Ne mogu vam opisati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje olakšanje osećam nakon što sam konačno uspeo da rešim ovu slagalicu. Izluđivala me tokom godina, kao da je zavladala mojim životom."

"Prijatelji su mi nudili pomoć, a znam da se objašnjenja mogu pronaći i na Internetu, ali želja mi je bila da sam pronađem rešenje", objasnio je dugogodišnji trud Parker.

"Propustio sam mnogo važnih događaja da bih ostao kod kuće i rešavao je, ležao bih budan noću i razmišljao o tome. Imao sam i problema sa ručnim zglobom i leđima zbog provođenja sati i sati sa kockom u rukama, ali vredelo je."

"Kada sam postavio poslednji deo na svoje mesto i boja sa svake strane je bila potpuna, zaplakao sam."

Njegova žena Džin (47) rekla je da je kocka često uzrokovala probleme u njihovom braku, te da ni teške svađe nisu bile retkost.

"Kada sam upoznala Grejema, već je bio zaluđen kockom - svakodnevno provodeći sate sa njom. Često sam razmišljala o tome da je se otarasim, ali sam znala da se on neće smiriti sve dok je ne reši. Kao da nas je bilo troje u braku."

Rej Hodžkin iz Svetskog udruženja za Rubikovu kocku (WCA) smatra da je ovo najduži period koji je nekome bio potreban da reši kocku, istakavši da je impresioniran Grejemovom odlučnošću.

Rubikovu kocku izumeo je Mađar Erno Rubik 1974. godine i do danas je prodato više od 300 miliona komada širom sveta. Originalno se zvala "Magična kocka".

Postoji neverovatnih 43 kvintiliona mogućih različitih konfiguracija kocke i samo jedno rešenje.

Rekord u rešavanju kocke drži Erik Akersdijk iz Holandije koji je Rubikovu kocku rešio za 7,08 sekundi.

Grupa "Kockaholičari", koja je osnovana 1980. godine, pomaže licima zavisnim o Rubikovoj kocki, od kojih su neki toliko zaglavili u problematiku da su razvili i medicinske probleme poznate kao "Kockin palac" i "Rubikov zglob".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.