Dve godine Kongresa srpsko-američkog prijateljstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve godine Kongresa srpsko-američkog prijateljstva

Dve godine od osnivanja Kongresa srpsko-američkog prijateljstva obeleženo je večeras u Beogradu, a potpredsednici Vlade Srbije Ivica Dačić i Zorana Mihajlović naveli su da upravo Kongres treba da bude spona u novoj svetlijoj budućnosti i odnosima dve države, kao i da njegove aktivnosti treba da doprinesu prevazilaženju negativnog nasleđa iz nedavne istorije i povratka odnosa Srbije i SAD na stare staze savezništva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i partnerstva.

Prijemu su prisustvovali ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, potpredsednik Skupštine Srbije i jedan od osnivača Kongresa Vladimir Marinković, ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ministar Goran Trivan, diplomate, privrednici, predstavnici nevladinog sektora i medija.

Ministar Dačić kazao je da je Kongres jedna nova i sveža inicijativa koja ima za cilj unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje i dva naroda.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Srbije pozdravljaju svaki doprinos u osnaživanju bilateralnih odnosa sa SAD, posebno imajući u vidu da je dodatno produbljivanje saradnje sa SAD jedan od najznačajnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

"Rad i aktivnosti Kongresa srpsko-američkog prijateljstva potvrđuju da naši odnosi mogu i moraju biti osnaženi ne samo u političkoj sferi već i u oblastima ekonomije, ali i tehnološke, kulturne i naučne saradnje", kazao je Dačić.

Podsetio je da odnosi Srbije i SAD imaju dugu tradiciju i bogatu istoriju i dodao da ih karakteriše složena dinamika.

Kako je naveo, istorijski posmatrano, odnose Srbije sa SAD karakteriše savezništvo u dva svetska rata, kao i relativno bliska saradnja u hladnoratovskom periodu.

"Poslednje tri decenije bile su prepune izazova, ali su i najbolji podsetnik da je u svakom trenutku neophodno težiti stalnom dijalogu i unapređenju saradnje koja se mora zasnivati na definisanju i pronalaženju tema od obostranog interesa", istakao je ministar.

Naveo je da postoji otvoren poziv srpske strane za posetu najviših američkih zvaničnika Srbiji, uključujući i posetu predsednika SAD Donalda Trampa.

Šef srpske diplomatije ispričao je da kada je bio u poseti Vanuatuu, premijer te zemlje je kazao da je prvi put za 30 godina premijer Australije došao u posetu i dodao da je to učinjeno zato što je došao i predsednik Kine.

"Koliko puta treba da dođe Putin u Srbiju da bi američki predsednik došao?", upitao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija sa svoje strane nastoji da se celokupnim svojim delovanjem na međunarodnom planu, potvrdi kao aktivan, odgovoran i pouzdan partner, a posebno kao nosilac regionalne stabilnosti.

Navodeći da Srbija visoko ceni podršku koju su SAD do sada pružale i dalje pružaju srpskim naporima u ostvarivanju nacionalnih, regionalnih i međunarodnih ciljeva, Dačić je kazao da je Srbija posebno zahvalna na poslednjim naporima ambasadora Ričarda Grenela koji su usmereni na pokretanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Podrška i razumevanje SAD zasigurno mogu imati presudnu ulogu u nastojanjima da prevaziđemo probleme i otvorena pitanja s Prištinom, što bi dalje moglo da vodi izgradnji poverenja između srpskog i albanskog naroda u celini, a što je od neprocenjivog značaja za čitav region Zapadnog Balkana", kazao je Dačić.

Dodao je da će Srbija nastojati da u tom procesu američkim partnerima u što većoj meri razjasni i približi svoje pozicije, uz očekivanje da će SAD uvažiti i srpske interese.

Podsetio je i da su SAD danas jedan od najznačajnijih stranih investitora u privredu Srbije, sa do sada uloženih blizu četiri milijarde dolara i više od jedne milijarde donacija kroz programe razvojne pomoći.

Ministarka Zorana Mihajlović kazala je da ako se želi vraćanje odnosa Srbije i SAD na najviši nivo kakav je bio u prošlosti, moramo se zajedno raditi na tome, uz međusobno uvažavanje, razumevanje i poštovanje u obostranom interesu.

"Zahvaljujući spoljnoj politici predsednika Aleksandra Vučića, koju sprovodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, danas imamo šansu za novi početak", kazala je Mihajlovićeva.

Istakla je da nije jednostavno objasniti promenljivost u odnosima Srbije i SAD.

"Mnogo toga smo prošli zajedno, boreći se na istoj strani u oba svetska rata kada smo pokazali da smo najpouzdaniji partner SAD", kazala je i dodala da sigurno nema Amerikanca koji nije čuo za Vladu Divca, Milu Jovović i Karla Maldena.

Prema njenim rečima, uspešnu zajedničku istoriju izbrisao je krvavi raspad Jugoslavije, koji je okončan NATO operacijom nad Srbijom.

"Mi to ne možemo da zaboravimo, ali od tada je prošlo više od 20 godina i moramo zajednički da se potrudimo da povratimo dobre odnose", navela je ministarka.

Kako je navela, svesna je da je srce Srbije na istoku, ali takođe zna da je Srbiji uvek bilo dobro kada joj je glava bila okrenuta ka Zapadu.

"Srbiji je mesto u Evropi, na Zapadu, u saradnji sa SAD, ali to nikako ne znači da treba da zaboravimo sve svoje prijatelje na Istoku", rekla je.

Ambasador Entoni Godfri istakao je da je Srbija politički i ekonomski lider na Balkanu, a igra i ključnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i saradnje.

"SAD vide kao jedan od strateških ciljeva razvoj Srbije kao moderne, demokratske, prosperitetne evropske zemlje, u miru sa susednim državama, demonstrirajući puno poštovanje vladavine zakona, posvećene garantovanju prava svih svojih građana", kazao je Godfri.

Kako je naveo, SAD u potpunosti podržavaju navedeni cilj Srbije u evropskim integracijama i članstvu u EU.

"Politički lideri u Beogradu moraju preduzeti ozbiljne reforme kako bi Srbija napredovala na svom putu ka EU. Moja misija - kao i politika moje zemlje - jeste da pomognemo Srbiji u ostvarenju ciljeva", istakao je Godfri.

Dodao je da se SAD ne takmiče za uticaj u Srbiji radi sopstvenih sebičnih ciljeva, već da pokušavaju da pomognu Srbiji da nastavi izabranim putem jer su, kako je naveo, ciljevi dve zemlje identični.

Potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković kazao je da je suštinski cilj Kongresa, na kojem će insistirati, uspostavljanje što boljih bilateralnih odnosa i strateškog partnerstva dve zemlje.

Kongres je predstavio i usvojenu Deklaraciju o unapređenju strateškog partnerstva u Srbije i SAD, zasnovanu na istorijskom prijateljstvu i savezništvu, kao i diplomatskim odnosima koji traju 138 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Železničko povezivanje Beograda i Prištine korak ka normalizaciji odnosa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2020

Povezivanje Beograda i Prištine i putem železnice predstavlja, osim fizičkog povezivanja i jedan korak napred ka normalizaciji odnosa, izjavila je večeras ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, dodajući da smatra da je jako dobro da se počne sa razgovorima...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.