Dvanaest mrtvih u napadu na američku bazu

Izvor: Blic, 01.Sep.2012, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvanaest mrtvih u napadu na američku bazu

Najmanje 12 Avganistanaca poginulo je jutros u dvostrukom samoubilačkom napadu na američku vojnu bazu u centralnom delu Avganistana, saopštili su lokalni zvaničnici.

U napadu u okrugu Sajedebad, u provinciji Vardak, ubijeno je najmanje deset avganistanskih civila i dvojica policajaca, a medju američkim vojnicima nema poginulih, saopštile su lokalne vlasti i portparol snaga NATO-a u toj zemlji. Više desetina ljudi je povređeno.

"Bombaš-samoubica koji se kretao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pešice aktivirao je eksplozivnu napravu nedaleko od ulaza u bazu, a potom je na isto mesto stigao kamion i eksplodirao", kazao je jedan zvaničnik vlasti provincije Vardak.

"Broj povređenih je toliki da ne uspevamo da ih prebrojimo. Pijaca u Sajedebadu je velikim delom uništena", rekao je predstavnik lokalne policije.

Veliki broj avganistanskih civila radi u i nedaleko od baza NATO-a u Avganistanu. Okrug Sajedabad jedno je od brojnih uporišta talibanskih pobunjenika u Avganistanu.

Prema podacima UN, oko 1.145 civila je ubijeno, a 1.954 je povređeno u Avganistanu u prvoj polovini ove godine, a 80 odsto poginulih su pobunjenici.

U Avganistanu je stacionirano 130.000 vojnika NATO-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.