Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva i po veka od osnivanja Šajkaškog odreda

NOVI SAD -

Sastankom predstavnika nekoliko vojvođanskih opština i muzeja u Vladi Vojvodine danas su počele pripreme za obeležavanje 250 godina od osnivanja Šajkaškog odreda koji se borio protiv turskih osvajača.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, na sastanku je postignut načelni dogovor o pravcima delovanja, idejama i načinima sprovođenja programa za obeležavanje tog značajnog istorijskog datuma.

"Sekretarijat će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << finansijski i logistički podržati pripremu i obeležavanje ovako značajnog jubileja", kazao je resorni sekretar Slaviša Grujić i istakao važnost toga što su se u projekat uključile institucije poput Arhiva Vojvodine, Muzeja Vojvodine i Muzeja grada Novog Sada.

"Smatram da je ovo izuzetno važan događaj ne samo za Šajkašku, Novi Sad, već za sve u Vojvodini, Srbiji i šire, jer jedan ovakav jubilej sigurno će privući znatan broj zainteresovanih", kazao je Grujić.

Naveo je i važnost saradnje u proslavi jubileja sa institucijama u Austriji i Mađarskoj gde se, takođe, čuva izvorna arhivska građa o osnivanju Šajkaškog bataljona.

"Imamo mnogo toga što možemo da pokažemo na pravi način. Postoji ozbiljan potencijal da se od ovog jubileja napravi uspešna akcija i projekat", kazao je Grujić.

Direktor Arhiva Vojvodine Stevan Rajčević izrazio je spremnost da arhivska građa o Šajkaškom bataljonu izuzetne vrednosti bude dostupna za korišćenje i pored toga što je u fazi revizije, koja je uobičajena i vrši se na svakih deset godina, i biće završena do kraja decembra.

"Fond Šajkaški bataljon proglašen je građom od izuzetne vrednosti u Srbiji od strane republičke vlade", rekao je Rajčević i ocenio da je saradnja sa arhivom u Beču, gde se nalazi izvorna osnivačka građa, još jedan doprinos da ceo projekat dobije na širem značenju.

Šajkaški bataljon, kao deo austrougarske vojne granice, osnovan je 1763. godine, a ukinut 1872. godine. Bio je značajna snaga rečne flote Habsburške monarhije u borbi protiv Turaka.

Šajkaši su bili obavezni na vršenje vojne službe u ratu i miru, na kopnu i vodi, kao i da se brinu o opštoj bezbednosti na Dunavu, Tisi i Savi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grujić: Što pre osloboditi osuđenog novinara Lasla Šaša

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2012, 15:56

SUBOTICA -..Potpredesednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić zatražio je danas hitno oslobađanje novinara Lasla Šaša iz Subotice, koji je od 20. jula izdržava kaznu zatvora zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta "64 županije"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.