Duple funkcije još do kraja avgusta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jul.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duple funkcije još do kraja avgusta

NOVI SAD -

Četrnaestoro poslanika pokrajinske skupštine moraće krajem avgusta, kada odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom glasniku, da se opredeli da li će zadržati poslaničku ili funkciju gradonačelnika, odnosno predsednika opštine.

Malo njih je javnosti do sada saopštilo svoju odluku, ali kakva god situacija da bude, to neće ugroziti funkcionisanje Skupštine, niti će zahtevati dopunske izbore, rekao je predsednik pokrajinskog parlamenta Šandor Egereši >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za Radio-televiziju Vojvodine.

Sprovođenje odluke Ustavnog suda, kojom su duple funkcije javnih funkcionera proglašene neustavnim, najvidljivije će biti u Skupštini Vojvodine, gde bi čak 14 poslaničkih mesta moglo ostati upražnjeno. Čak i tako će Skupština moći da funkcioniše normalno, kaže njen predsednik za RTV i navodi da će vladajuća koalicija u narednih nekoliko nedelja po tom pitanju održati konsultacije.

"Po mojim informacijama u Skupštini će sigurno nekoliko poslanika podneti ostavku, dok će se ostali odreći funkcije na lokalu. To neće dovesti u pitanje funkcionisanje Skupštine, u to sam ubeđen, a takođe smatram da neće biti potrebe za raspisivanjem dopunskih izbora, jer se oni ne raspisuju ako je do isteka mandata ovog saziva skupštine ostalo manje od šest meseci", za RTV kaže Egereši.

Među poslanicima koji će morati da se opredele za jednu od funkcija je i gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić. On nije želeo da se izjašnjava, nego je medijima ranije rekao da će, kada odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom glasniku, postupiti po Ustavu i zakonu.

Osim Pavličića, za jednu od fotelja moraće da se opredele i gradonačelnik Inđije Goran Ješić, Apatina Živorad Smiljanić, kao i prvi ljudi Vrbasa, Sombora, Sremskih Karlovaca i drugi. Među njima je i predsednik opštine Novi Bečej Milivoje Vrebalov, kao jedan od retkih koji od početka nema dilemu.

"Ako treba da se odlučim, to će svakako biti da ostanem predsednik opštine. Za to sam se kandidovao i građani su me za to birali, a ne toliko da budem predstavnik u Pokrajini", navodi Vrebalov.

U Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije sporan je bio član 29, ali još nije poznato da li je neustavnim proglašen ceo član ili samo jedan sporan stav.

U Agenciji navode da će upravo od toga zavisiti kako će oni dalje postupati - ako je ceo član neustavan, zakonodavac će morati da ponudi alternativu, ali ako je sporan samo stav Agencija će moći da pokrene postupke protiv funkcionera koji budu ignorisali odluku Ustavnog suda.

Idealno bi, naravno bilo, kažu u Agenciji, da poslanici pokažu odgovornost i već u avgustu im dostave svoju odluku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojvodina znači živeti zajedno, a ne jedni pored drugih

Izvor: Danas, 29.Jul.2011

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši primio je protekle sedmice u velikoj sali pokrajinskog parlamenta učesnike Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova, sa kojima je razgovarao o funkcionisanju Skupštine, strateškim ciljevima u radu, kao i dugogodišnjem promovisanju tolerancije...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.