Dunav preti Hrvatskoj, stiže ekstremno veliki talas

Izvor: Blic, 17.Maj.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dunav preti Hrvatskoj, stiže ekstremno veliki talas

Dunavom stiže ekstremno velik vodni talas zbog kog nam prete nove poplave, upozorili su hrvatski meteorolozi.

Dunav sada ulazi u Beč snagom od 11.000 kubnih metara u sekundi, navodi hrvatski list “24 sata”.

“Iako su stručnjaci iz Hrvatskih voda govorili kako vodni talas na Dunavu koji je napravio haos u srednjoj Evropi i koji je na putu prema Hrvatskoj neće stvoriti veće probleme, u sredu su naglo promenili mišljenje. Naime, Glavni centar za obranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od poplava Hrvatskih voda upozorio je da će prema prognozama u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabeleženog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni talas koji će ovog vikenda početi ulaziti u zemlju”, navode hrvatski mediji.

Vrh vodenog talasa očekuje se u Hrvatskoj za sedam do deset dana

Ovaj talas će u Srbiji dostići granicu redovne odbrane od poplave, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

- Vodostaj Dunava biće u većem porastu u naredna četiri dana i kod Novog Sada će ući u redovnu odbranu od poplava. Kod Bezdana i Bogojeva može se očekivati manje izlivanje, koje se i inače dešava pri tom vodostaju - kaže Zorica Barbaroša, prognostičar RHMZ.

Činjenica da je Dunav porastao čak tir metra kod Bratislave, da je u porastu kod Beča neće uticati dramatično na našu zemlju, naglašava ona i dodaje da će Dunav ući u redovnu odbranu i kod Zemuna i Beograda, ali to je zbog porasta Save.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.