Duma traži izvinjenje od Si-En-Ena

Izvor: RTS, 07.Feb.2014, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duma traži izvinjenje od Si-En-Ena

Američka televizijska stanica Si-En-En trebalo bi da se izvini zbog toga što je spomenik "Ljutom Belorusu" u Brestu stavila na listu najružnijih spomenika na svetu, smatraju poslanici ruske Državne dume.

Poslanici Ruske dume zatražili su izvinjenje od američke televizijske stanice Si-En-En zbog toga što su spomenik "Ljutom Belorusu" u memorijalnom kompleksu "Brest tvrđava - heroj" svrstali na listu najružnijih spomenika na svetu.

Zamenik predsednika Dume >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i poslanik vladajuće "Jedinstvene Rusije" Rizvan Kurbanov ocenio je da je pomenuta televizijska publikacija "bogohulna i uvredljiva", prenela je agencija Itar tas.

"Nepoštovanje svetih stranica istorije uvek je bilo odvojeno od zdravog društva. Sve zemlje i narodi podsmevanje spomenicima smatraju sramotom", rekao je Kurbanov i dobio podršku kolega.

Sekretar Generalnog saveta "Jedinstvene Rusije" Sergej Neverov rekao je da je "taj materijal u najmanju ruku nepoštovanje onih koji su spasili svet od fašističke kuge" u Drugom svetskom ratu.

Brest je mesto u kojem su se odigrale prve borbe 22. juna 1941. godine u nemačkoj ofanzivi na Sovjetski Savez poznatoj kao "Barbarosa". Herojski otpor Crvene armije čiji vojnici su danima odolevali napadima na utvrđenje, postao je simbol Velikog otadžbinskog rata.

Na pomenutoj listi Si-En-Ena nalaze se i spomenici herojima Drugog svetskog rata iz bivše Jugoslavije uz komentar redakcije da Titovi spomenici "liče na porušene sovjetske stambene blokove zaglavljene na poljani".

Među spomenicima mesto na listi našli su i Memorijal žrtvama 11. septembra u Nju Džerziju, spomenik papi Jovanu Pavlu u Rimu, kao i spomenik pevaču Majklu Džeksonu u Londonu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.