Dulić: Na proleće izgradnja Koridora 10

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dulić: Na proleće izgradnja Koridora 10

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da će od marta 2009. godine Srbija krenuti u izgradnju svih putnih pravaca koji predstavljaju Koridor 10 i dodao da bi i za državu i za koncesionara bilo najbolje da sporazumno raskinu taj posao.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić izjavio je da će Srbija, od marta 2009. godine početi izgradnju svih putnih pravaca koji predstavljaju Koridor 10, čiji je završetak planiran >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 2012. godine.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Dulić je objasnio da će izgradnja Koridor 10, koji će u sledećoj godini biti prioritet, biti nastavljen na proleće kada budu obezbeđena sva planska dokumenta.

Ministar je rekao da trenutno nema kontakta sa koncesionarima i da su odnosi države i koncesionara, na nažalost, došli u fazu da komuniciraju samo preko medija.

Dulić je kazao da je stav vlade da Srbija neće pokretati arbitražu i izrazio očekivanje da to neće učiniti ni koncesionar i da bi i za državu i za koncesionara bilo najbolje da sporazumno raskinu taj posao.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje je rekao da bi tako mogla da se nastavi saradnja na svim projektima na kojima sarađuju firme koje čine koncesiono preduzeće i država Srbija.

Prioriteti Vlade u 2009. godini

Dulić je rekao da će u 2009. godini prioriteti vlade biti i izgradnja železničkog Koridora 10, autoputa Beograd - Južni Jadran i izgradnja i unapređenje mreže puteva.

Ministar je istakao da je prioritet putni Koridor 10, na deonicama Leskovac - Preševo, Niš - Dimitrovgrad, Novi - Sad - Horgoš i obilaznica oko Beograda.

Prema podacima ministarstva, ukupan iznos potrebnih sredstava za izgradnju iznosi 1,585 milijardi evra, a ovi putni pravci biće izgrađeni iz budžetskih sredstava, donacija i kredita Svetske banke, Evropske investicione banke, Evropske banke za obniovu i razvoj i Helenik plana.

Koncesionar "Sever jug autoput", zajedničko preduzeće konzorcijuma "Alpina-Por", raskinuo je 16. decembra ugovor o izgradnji autoputa "Horgoš-Požega".

Koncesionar je predložio formalnu medijaciju, odnosno da počne proces posredovanja koji bi trajao 60 dana.

Ukoliko taj proces ne bi bio uspešno okončan, ugovor o izgradnji autoputa bio bi preispitan u skladu sa arbitražnim pravilima Međunarodne privredne komore u Parizu, početkom 2009. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.