Duguju grobljima više od 200 miliona

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duguju grobljima više od 200 miliona

Od više stotina hiljada građana koji su pretplaćeni na grobno mesto na deset beogradskih grobalja, veliki broj njih ne izmiruje redovno svoje obaveze prema javnom preduzeću „Pogrebne usluge", zbog čega su dugovi narasli na dvesta miliona dinara.



U ovom preduzeću navode da oni građani koji su zakupci grobnih mesta kasne sa plaćanjem dažbina od kojih zavisi održavanje 50 kilometara asfalta na grobljima, uređenje i održavanje parcela, staza, objekata za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sahranjivanje, kapela, ispraćajnih trgova, česmi, struje, zelenila, klupa, i tako dalje.

- Dugovanja se odnose na obavezne naknade za zakup i održavanje površina groblja. Gradske „takse" treba da plaća član porodice koji je sklopio ugovor sa preduzećem o porodičnom grobnom mestu. Obaveza nosioca prava korišćenja grobnog mesta je da godišnje isplati 777 dinara za održavanje groblja – kaže za „Blic" Zoran Marković, portparol JKP „Pogrebne usluge".

Među dužnicima je najveći broj onih koji su promenili mesto stanovanja, a o tome nisu obavestili preduzeće „Pogrebne usluge". Pismena obaveštenja u kojima preduzeće upozorava građane o dugovanjima se iz tog razloga stalno vraćaju. Neki od dužnika godinama kasne sa isplatama, a neke porodice su se ugasile pa više nema ni ko da izvrši uplatu.

-. Broj umrlih se stalno povećava i groblja se šire. Kad bi građani redovno plaćali dažbine mogli bismo da zapošljavamo nove ljude i da nove delove gradskih grobalja održavamo adekvatno. Ako ubuduće građani ne budu plaćali dažbine imaćemo zapuštena groblja jer nećemo imati odakle da finansiramo njihovo održavanje, koje je pre svega u interesu tih istih građana – kaže Marković.

Prema rečima Markovića za neplatiše ovih naknada zakonom je propisan prekop grobnog mesta. On apeluje na građane da izvršavaju svoje obaveze kako bi se izbegli prekopi, kao krajnje mere rešavanja ovog problema.

Obavezne naknade

Za zakup, korišćenje, uređivanje i održavanje objekata na groblju korisnik grobnog mesta plaća naknadu. Naknada se plaća za period od jedne do pet godina unapred, najkasnije u roku od 30 dana od dana isteka roka za koji je ova naknada već plaćena.

Blagajne rade non stop

Građani mogu da provere i podmire svoja dugovanja na svim šalterima gradskih grobalja, za bilo koje groblje u sastavu JKP, jer su groblja umrežena u jedinstven informacioni sistem. Šalteri na svim grobljima rade od 7-15 časova, a na Novom groblju 24 časa dnevno, subotom, nedeljom i državnim praznikom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.