Duboke tenzije u SPC, mediji samo pojavni problem

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duboke tenzije u SPC, mediji samo pojavni problem

BEOGRAD - Redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne crkve, završeno prošle sedmice, bilo je predmet javne rasprave koju su nametnuli mediji iznoseći nezvanične podatke o dešavanjima iza zatvorenih vrata Srpske patrijaršije.

Pitanje je ko je od učesnika i zašto prekršio strogi kanon SPC, koji nalaže uzdržanost i strogu zabranu arhijerejima da u vreme zasedanja donose javne zaključke i najmanje da to dostavljaju onima čija se reč najglasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čuje, posebno pojedincima, kojima nije blisko ustrojstvo crkve.

Verski analitičar Živica Tucić kaže da je za ove nesporazume odgovornost obostrana kao i da je vidljivo nezadovoljstvo i Crkve i medija, pa bi o tome valjalo temeljno razgovarati u konstruktivnom tonu i uz spremnost na saradnju.

Posle svega, zaključke treba donositi na osnovu zvaničnog saopštenja Sabora koji je, kako je rekao Tucić, po trajanju najkraći u poslednjih nekoliko decenija.

Prema njegovim rečima, važan je utisak da je postignuto unutarcrkveno jedinstvo, da život SPC teče dalje i da Crkva nije bez rukovodstva jer je kanonsko i uobičajeno rešenje da se u slučaju dužeg odsustva poglavara vlast prenosi na Sveti sinod, kojim u ovom slučaju rukovodi arhiepiskop Amfilohije.

Rešenje i u arbitraži Carigradske patrijaršije

On je objasnio da, u slučaju da ova situacija potraje, za SPC postoji ješ jedno rešenje a to je da se obrati Carigradskoj patrijaršiji koja je vaseljenska i koja po pravoslavnom kanonu može da pomogne i, ako je potrebno, da arbitrira tamo gde nema saglasja.

"Ona je, teološki rečeno, brižna majka svim crkvama, kojima je dala nezavisnost, autokefaliju", rekao je Tucih i dodao da tu spadaju pravoslavne crkve na Balkanu i u Rusiji.

"Carigrad, Fanar, pomogao je u nedavnoj prošlosti bugarskoj, grčkoj, jerusalimskoj i kiparskoj crkvi kada su stajale pred izazovima i nedoumicama po pitanju poglavara."

„Ravenski dokument" nije na štetu pravoslavlja

Dodao je, takođe, da se ova situacija u SPC ne može porediti sa Bugarskom, gde je ovih dana, takođe, zasedao arhijerejski Sabor, jer je patrijarh Maksim, koji ima isto godina kao i patrijarh Pavle, bio u stanju da održi besedu i potom blagoslovi predsedavanje jednog mitropolita.

Komentraišući zaključke Sabora SPC, Tucić je istakao da su zvanično otklonjene nedoumice oko pitanja ekumenizma i Ravenskog dokumenta, koji se odnosi na saradnju sa Rimokatoličkom crkvom, jer je saopšteno "da taj dokument nije na štetu pravoslavlja".

Sledeća tema, koja u srpskoj crkvi izaziva polemike i podelu je pitanje liturgije i navodna podeljenost na "moderniste, za neke skrnavitelje i jeretike, i s druge strane tradicionaliste, čuvare čistote vere".

Čuvari istine koji ne biraju sredstva

Tucić je mišljenja da je "podela veštačka i nestvarna kao potpisivanje peticija, spremnost na demonstriranje, gotovo na pogibiju" i da se može reći da "nije u pitanju samo neznanje i neobaveštenost, već smišljeno razaranje jedinstva Crkve".

Ignorišići ove "čuvare istine, koji ne biraju sredstva" Sabor se veoma kratko izjasnio da će se "negovati vernost predanju".

Uostalom, teško je razlučiti i u ovom trenutku nepotrebno je rasipati se u traganju za inspiratorima ovih raskola, iako su pitanja veoma ozbiljna za crkvu i društvo zbog atmosfere netolerancije, koja se ovim stvara.

Pitanje podele novih eparahija

Tu je i pitanje, koje se ne pominje u saopštenju, a veoma je važno za dalji život SPC, a to je nova podela eparhija, kojima je zbog veličine teško upravljati.

Grčka pravoslavna crkva, na primer, ima tri puta više eparhija nego SPC, iako je teritorija delovanja obe crkve približna po veličini.

"Društvo i vernici, takođe, očekuju od crkve da kaže šta misli o podelama u društvu, partijskom životu, koji je njen stav prema Evropi i evrointegracijama, potreban je glas crkve o siromaštvu, korupciji, nezaposlenosti", kazao je Tucić zaklljučivši da bi u vreme velikih podela na svim planovima njena reč bila lekovita za Srbiju.

"Nedostaje dobra volja, dijalog, ali i vizija da se nađe koncenzus. Reč je o budućnosti zemlje".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.