Držite ključeve od kola u mikrotalasnoj!

Izvor: Mondo, 25.Maj.2018, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Držite ključeve od kola u mikrotalasnoj!

Nova automobilska tehnologija olakšala, ali i zagorčala živote vlasnicima novih automobila

Foto: MONDO/Marko Tanasković

Sve više britanskih vozača drži svoje ključeve od kola u mikrotalasnoj pećnici i to zbog jednog veoma bitnog razloga.

Ma koliko čudno zvučalo, ali ova tačka u stanu može sprečiti lopove da vam ukradu automobil.

Prošle godine je broj ukradenih automobila u Velikoj Britaniji neverovatno skočio. Čak 89 hiljada >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vozila je ukradeno 2017, što je povećanje od čak 56 odsto u odnosu na prethodnu godinu i predstavlja "najgoru" godinu po ovom kriterijumu još od 2012.

Ko je zaslužan za ovoliki porast?

Automobilski stručnjaci krivicu svaljuju na moderne sistem koji omogućavaju ulazak u auto, ali i startovanje motora bez upotrebe ključa (keyless).

Čak dve trećine ukradenih vozila bilo je "elektronski kompromitovano".

Kako se kradu ovakva vozila?

Problem je što se za startovanje motora više ne koristi ključ, već je dovoljno da imate ključ-karticu u džepu ili torbi.

Foto: promo/BMW AG ilustracija

Ova promena je svakako doprinela jednostavnijem korišćenju automobila, jer je dovoljno prići kolima, koja se automatski otključavaju, a potom samo pritisnuti dugme za startovanje motora.

 Međutim, ova novina za vozača je olakšala posao i lopovima.

Kao što smo već pisali, sada oni uz pomoć elektronskih spravica hvataju radio signale između ključ-kartice i automobila, u koji se zatim može bez problema, ne samo ući, već isti i odvesti.

Lopovi vrlo često dolaze do ulaznih vrata jer pretpostavljaju da se u njihovoj blizini nalazi ključ-kartica. A zatim u pomoć posebnog "skenera" sa pojačivačem hvataju signal.

Nedavno istraživanje je pokazalo da je u opasnosti većina vozila, koja poseduju "keyless" sistem, jer njihovi vlasnici drže ključ-kartice blizu ulaznih vrata.

Kako sprečiti lopove da dođu do signala?

Britanski stručnjaci preporučuju parkiranje automobila u garaži, kao i ugradnju kamera za nadgledanje.

Savetuje se stara dobra fizička zaštita u vidu kuka i različitih "kandži".

Na kraju dolazimo i do mikrotalasne pećnice.

Radio signali lako prolaze kroz vrata, prozore i zidove, dok im metal predstavlja problem. Zato se preporučuje držanje ključeva u metalnim kutijama ili još bolje u mikrotalasnim pećnicama koje su poznate po tome da sprečavaju bilo kakvo "curenje" radio talasa.

Samo se setite da karticu izvadite pre korišćenja.

U međuvremenu pojavili su se novčanici i futrole koje blokiraju RFID signale. Osim ključeva, oni sprečavaju lopove da dođu do podataka sa vaših platnih kartica, pasoša i drugih modernih predmeta koji se svakodnevno koriste.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.