Izvor: S media, 07.Feb.2013, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državu tuži 300 sudija

Oko 300 sudija koje su, posle odluke Ustavnog suda, vraćene na posao, podnelo je predlog za nagodbu, pre nego što tuže državu jer su 3 godine bili bez funkcija.

Ovo je za "Novosti" potvrdila i zamenica republičkog pravobranioca Savka Mangović, koja je rekla da je ovoliko zahteva za mirno rešenje spora stiglo samo u sedište pravobranilaštva, ne računajući odeljenja.

"Sudije su podnosile zahteve za nadoknadu nematerijalne i materijalne štete, a najviši >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zahtev je na šest miliona dinara. Neko je tražio samo materijalnu odštetu, neko i nematerijalnu. Otprilike polovina njih već je krenula u parnične postupke, jer im Pravobranilaštvo nije ponudilo nikakav iznos, pošto nismo dobili takve instrukcije od Ministarstva pravde", kaže Mangovićeva.

Naime, svako, pa i sudije, po Zakonu o parničnom postupku, mora prvo da ponudi državi nagodbu, pre nego što je tuži. Jedan broj sudija verovatno neće ni podnositi tužbe, ali veći deo, potvrđeno nam je u Društvu sudija, sigurno hoće, pa će broj daleko premašiti 300. Prema rečima predsednice Dragane Boljević, oni podnose dve vrste zahteva. Prvi su za naknadu zbog pretrpljenih duševnih bolova (nematerijalna odšteta), a drugi za nadoknadu razlike između onoga što su primali dok su bili bez funkcije do plate koju bi imali da su nastavili da rade kao sudije.

(Novosti)

FOTO: Guliver/ Thinstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Državu tuži 300 sudija

Izvor: Večernje novosti, 07.Feb.2013

OKO 300 sudija koje su, posle odluke Ustavnog suda, vraćene na posao, podnelo je do sada predlog Republičkom javnom pravobranilaštvu za nagodbu, pre nego što tuže državu jer su tri godine bili bez funkcija.Ovo nam je potvrdila i zamenik republičkog pravobranioca Savka Mangović, koja je rekla...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.