Državni vrh u stalnom zasedanju

Izvor: RTS, 29.Mar.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh u stalnom zasedanju

Srbija se nalazi u dramatično teškoj situaciji koja nije ništa manje lakša od one u kojoj se naša zemlja nalazila prilikom pregovora u Dejtonu i Rambujeu, ocenjeno je na sastanku državnog vrha. S obzirom na tešku situaciju, državni vrh do ponedeljka u stalnom zasedanju, rekao savetnik predsednika Marko Đurić.

13. 15 - Zemlja je u teškoj situaciji i suočiće se sa teškim posledicama, bez obzira na rezultat pregovora u Briselu, rekao savetnik predsednika Marko Đurić.  Državni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrh do ponedeljka u stalnom zasedanju.

13.05 - Završen sastanak državnog vrha.

12.10 - Počeo sastanak državnog vrha, javlja reporter RTS-a. 

11.04 - Sastanak državnog vrha biće održan u 12 časova u zgradi Predsedništva, potvrđeno RTS-u.

U Predsedništvu Srbije održan je sastanak državnog vrha posvećen dijalogu Beograda i Prištine. Savetnik predsednik Marko Đurić rekao je, nakon sastanka, da situacija u kojoj se Srbija nalazi nije ništa manje složena i ništa lakša od one u kojoj se nalazila prilikom pregovora u Dejtonu i Rambujeu.

Đurić je naveo da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji u pogledu dijaloga sa Prištinom u Briselu i da će državni vrh do ponedeljka biti u stalnom zasedanju. 

Prema njegovim rečima, delegacija Srbije koja će otići 2. aprila u Brisel na novu rundu razgovora, biti poznata u ponedeljak.

"Srbija će se posle pregovora 2. aprila u Briselu, bez obzira na rezultat dijaloga, suočiti sa izuzetno teškim posledicama", rekao je Đurić novinarima posle sastanka državnog vrha.

Savetnik predsednika je istakao da će posledice ishoda dijaloga "biti izuzetno ozbiljne i dalekosežne za zemlju ma u kom pravcu stvari krenule u utorak".

Upitan šta tačno podrazumejavu kvalifikacije "teške posledice i dramatična situacija", Đurić je rekao da se Srbija nalazi u dilemi da bira između dva veoma teška puta.

"Jedan put je prihvatanje rešenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za celu Srbiju, a drugi je put u kome mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji da prihvatimo ono o čemu se razgovara", objasnio je Đurić. 

Savetnik predsednika je rekao da će u ponedeljak biti određen sastav srpske delegacije za pregovore 2. aprila i da će politička odgovornost biti podeljena između svih činilaca.

Sastanku kod predsednika Tomislava Nikolića, koji je trajao sat vremena, prisustvovali su premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

"Sve odluke će biti donete zajednički, a politička odgovornost za svaku odluku biće podeljena između svih ključnih političkih činilaca", rekao je Đurić.

On nije želeo da komentariše da će se šefovi diplomatije Velike Britanije i Nemačke uključiti u sledeću rundu pregovora.

"Državni vrh ima puno poverenje u one koji su do sada vodili ove razgovore, prema tome sve opcije u vezi sa tim su moguće", napomenuo je Đurić.

Savetnik predsednika je dodao da je veoma važno da 2. aprila delegacija Srbije dođe u priliku da proceni elemente koje nudi druga strana da bismo bili u stanju da odluku donesemo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Državni vrh na "sastančio" o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2013

U Predsedništvu Srbije održan je sastanak državnog vrha posvećen dijalogu Beograda i Prištine. Delegacija Srbije koja će otići 2. aprila u Brisel na novu rundu razgovora, biće poznata u ponedeljak. ..Ivica Dačić dolazi na sastanak  ..Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić rekao je da se...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.