Državni vrh sutra o platformi za Kosmet

Izvor: RTS, 08.Jan.2013, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državni vrh sutra o platformi za Kosmet

Državni vrh će sutra razmatrati platformu i rezoluciju o daljim razgovorima Beograda i Prištine. Kako RTS saznaje, sednica, koja je prethodno najavljivana za danas, odložena je da bi se dodatno usaglasili svi detalji predloga rezolucije.

18.05 - Vlada i predsednik Srbije održaće sednicu sutra u 10 časova, potvrđeno je RTS-u.

16.36 - Zajednička sednica Vlade i predsednika Srbije čija će tema biti platforma i rezolucija o Kosmetu održaće se sutra, izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

12.45 - Zajednička sednica Blade i predsednika Srbije trebalo bi da bude održana sutra, nezvanično saznaje RTS.

12.01 - Sednica državnog vrha neće biti održana danas, saznaje RTS. 

Platforma i rezolucija o Kosmetu biće tema zajedničke sednice Vlade i predsednika Tomislava Nikolića. Platforma o Kosovu i Metohiji trebalo je da bude tema današnje zajedničke sednice Vlade i predsednika koja je odložena. 

Državni vrh je na današnjoj sednici trebalo da usvoji ključne principe platforme o Kosovu, koje bi Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputila na usvajanje Skupštini Srbije. Nezvanično, sednica parlamenta trebalo bi da bude održana u petak.

Zajednička sednica Vlade i predsednika i nije bila zvanično zakazana, ali su je državni zvaničnici u proteklih nedelju dana najavljivali za 8. januar.

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da će sutra biti održana zajednička sednica Vlade i predsednika Srbije, čija će tema biti platforma i rezolucija o Kosovu i Metohiji, koja bi potom trebalo da bude prosleđena parlamentu na usvajanje.

"Sednica je zakazana za sutra zato što se ocenilo da je tako potrebno. Nema nikakvih nesuglasica, političkih razmimoilaženja - i Vlada, i predsednik misle isto, i to će se videti sutra", rekao je Vulin Tanjugu i podsetio da je i premijer Ivica Dačić rekao da će se sednica o tom pitanju održati 8. ili 9. januara.

Kako RTS nezvanično saznaje, današnja sednica je odložena da bi se dodatno usaglasili svi detalji predloga rezolucije.

U medijima je pominjano pet ključnih principa za pregovore koje bi trebalo da sadrži rezolucija: Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, svaku pozitivnu etapu dijaloga sa Prištinom mora da prati i napredak Srbije u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine, garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Međutim, nema zvaničnih podataka o principima.

Prema saznanjima Tanjuga, nadležnima je u Vladi sinoć prosleđen nacrt rezolucije pripremljen u Kabinetu predsednika na kojem se i dalje radi.

Sporno je, kako je rečeno, da li će u konačnom tekstu rezolucije biti pozivanje na platformu ili će se izbeći formalno pominjanje tog pojma. Takođe, ostaje i pitanje da li će dokument imati i deo sa obrazoloženjima.

Vlada bi trebalo da usvoji dva teksta – rezoluciju, koja je obavezujući dokument i o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i platformu, prenosi Tanjug.

Predsednik Nikolić juče je poručio da Srbija ne može da dobije više od onoga što je sadržano u platformi o Kosovu i Metohiji, ali da ispod toga ne sme da ide.

"Očekujem da u petak bude sednica Narodne skupštine na koju bi trebalo da budem pozvan i da konačno pred celim svetom pokažemo šta želimo i možemo da uradimo", rekao je Nikolić.

Nikolić je pozvao sve da platformi ne prilaze sa skepsom, nepoverenjem i autocenzurom, dodavši da je platforma "najviše što Srbija danas može da ostvari".

"Iznad toga ne može, očigledno, ali ispod toga ne sme, ako imamo čast i dostojanstvo", naglasio je Nikolić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DRŽAVNI VRH JEDINSTVEN: Usvojena platforma i rezolucija o Kosovu! (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2013, 11:34

"Na sednici je jednoglasno prihvaćen predlog platforme o Kosmetu koji neće ići u javnost, ali je Vlada predložila rezoluciju koja će ići u Skupštinu", kaže premijer dok predsednik poziva Skupštinu i poslanike vladajuće koalicije i opozicije da podrže rezoluciju

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.