Državne apoteke nabavljaju lekove

Izvor: B92, 07.Maj.2013, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Državne apoteke nabavljaju lekove

Beograd -- Posle tridesetak dana, državne apoteke kreću u postupak nabavke medikamenata. Količine neophodne za četiri meseca nabavljaće se po hitnom postupku.

Državne apoteke u Srbiji, posle mesec dana prekida u snabdevanju, već u utorak će početi s pripremama za nabavku lekova, potvrđeno je u ponedeljak "Novostima" u Udruženju državnih apoteka Srbije.

Iako su tražile da privremeno, do sledeće godine, budu „oslobođene“ centralizovanog snabdevanja, prema naknadnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uputstvu Uprave za javne nabavke, nove količine lekova moraće, ipak, da pribave na način propisan Zakonom o javnim nabavkama.

Od 1. aprila, kada je na snagu stupio ovaj zakon, većina od ukupno 37 državnih apotekarskih ustanova nije kupovala lekove, pa su iz rafova počeli da nestaju pojedini antibiotici, diuretici, preparati za koagulaciju krvi...

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, međutim, tvrdi da nestašice lekova neće biti:

"Iz Uprave za javne nabavke stiglo je mišljenje da se mora poštovati Zakon, ali su date i sugestije o tome kako da se nabavljaju lekovi, da ne bi došlo do nestašice", kaže Đukić Dejanović.

Za nabavke putem tendera, što može da traje dva i po do tri meseca, sada, očigledno, više nema vremena, pa će se, verovatno, „ići“ na pregovore s dobavljačima.

"Lekove ćemo, najverovatnije, nabavljati po hitnom postupku pregovaračkog tipa. Predviđeno je da taj model važi za dve nabavke kojima bi se obezbedile količine lekova dovoljne za po četiri meseca. Detaljnija uputstva očekujemo već u utorak ili sredu, i odmah ćemo ući u postupak nabavki", kaže za „Novosti“ Nebojša Jorgovanović, direktor Apotekarske ustanove „Požarevac“ i predstavnik Udruženja državnih apoteka Srbije.

Na ovaj način državne apoteke bi trebalo da nabave oko 60 miliona kutija lekova za snabdevanje do kraja godine, s obzirom na to da se na recept, o trošku osiguranja, u 948 državnih apoteka godišnje izda 90 miliona kutija lekova.

"Radićemo prema uputstvima, a da li će se razlikovati nabavne cene od jedne do druge apotekarske ustanove, to sada niko ne može da predvidi. Ako se to dogodi, pa pacijenti u nekim delovima Srbije budu morali da izdvajaju više novca za procentualno učešće u ceni leka, Republički fond za zdravstveno osiguranje, generalno, imaće problem s pravima osiguranika. Ako ne obezbedimo kompletan asortiman, i nižu cenu lekova od one koju trenutno plaća RFZO, nikakvu suštinsku promenu nabolje nećemo postići prelaskom na novi način snabdevanja", kaže kaže Jorgovanović.

O trošku osiguranja, na recept, trenutno se izdaje oko 2.200 različitih pakovanja, oblika i doza medikamenata, a to godišnje, ne računajući lekove koji se daju u bolnicama, košta oko 30 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Državne apoteke nabavljaju lekove

Izvor: Telegraf.rs, 07.Maj.2013

Posle mesec dana, državne apoteke kreću u nabavku medikamenata. Količine neophodne za četiri meseca nabavljaće se po hitnom postupku

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.