Državljani Hrvatske bez viza u SAD

Izvor: VOA, 28.Sep.2021, 17:59

Državljani Hrvatske bez viza u SAD

Sjedinjene Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je u utorak američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas. "Odluka da Hrvatska bude nova učesnica Programa za ukidanje viza je važno priznanje zajedničkih ekonomskih i bezbednosnih interesa naših zemalja. Čestitam Hrvatskoj na tome što je postala 40. članica programa nakon što je ispunila stroge kriterijume", naveo je Majorkas u saopštenju. U saopštenju se navodi da će Elektronski sistem za odobrenje putovanja (ESTA) biti izmenjen najkasnije do 1. decembra 2021. godine da bi se državljanima Hrvatske omogućilo da se prijave za boravak u SAD do 90 dana  bez vize. Ocenjeno je i da je to važan korak ka daljem jačanju dugoročne ekonomske i bezbednosne saradnje Hrvatske i SAD. Građani država koje su dio programa mogu putovati u Sjedinjene Države radi turizma ili posla na period do 90 dana bez vize. Da bi se kvalifikovale za učešće u programu, zemlje moraju da ispune kriterijume u vezi sa borbom protiv terorizma, sprovođenjem zakona, imigracijom, bezbednošću dokumenata i upravljanjem granicama. Stopa odbijanja neuseljeničkh viza takođe mora da bude ispod tri odsto, a mora da postoji i tesna saradnja za američkim službama za sprovođenje zakona i za borbu protiv terorizma, navodi se u saopštenju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Državljani Hrvatske moći će da putuju u SAD bez viza

Izvor: N1 televizija, 28.Sep.2021

Sjedinjene Američke Države uvrstile su Hrvatsku u grupu zemalja čijim državljanima nije potrebna viza za boravak u SAD do 90 dana, saopštio je američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, prenosi Glas Amerike.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.