Država utvrđuje štetu zbog suše

Izvor: RTS, 03.Avg.2012, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država utvrđuje štetu zbog suše

Vlada naredila Republičkom štabu za vanredne situacije da utvrdi štetu od suše i da nakon toga predloži mere za saniranje posledica.

Vlada Srbije donela je odluku da Republički štab za vanredne situacije utvrdi stanje šteta koje je prouzrokovala dugotrajna suša na teritoriji Republike, saopšteno je iz vlade.

Vlada je naložila da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nakon utvrđenog stanja, predloži odgovarajuće mere za saniranje posledica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koje je suša ostavila na poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji. 

Ministar poljoprivrede Goran Knežević rekao je agenciji Beta da bi u narednih 30 dana Republički štab za vanredne situacije trebalo da pripremi podatke, posle čega bi Ministarstvo poljoprivrede izašlo sa svojim merama kako bi se ti gubici sanirali.

Knežević je dodao da će se predlog mera raditi u saradnji s Ministarstvom finansija i istakao da "Ministarstvo već od sutra počinje da definiše mere kojima bi mogli da pomognu poljoprivrednike".

Ministar poljoprivrede je ponovio da prema "najgrubljoj proceni", koja je urađena na osnovu podbačaja ovogodišnjih prinosa i berzanskih cena poljoprivrednih proizvoda, šteta od suše iznosi oko milijardu evra.

"Prema našim najgrubljim procenama rod kukuruza i soje biće umanjen za oko 50 odsto, a ostlih kultura izmedju 25 i 40 odsto", ukazao je ministar i ocenio da su to "ogromni gubici i katastrofa za jednu malu poljoprivrednu zemlju kao što je Srbija".

Knežević je naveo da će država pokušati da pomogne poljoprivrednicima preraspodelom budžeta resornog ministarstva.

Kao moguće mere pomoći poljoprivrednicima, u slučaju proglašenja elementarne nepogode zbog suše, on je naveo oslobađanje od plaćanja zakupa poljoprivrednog zemljišta, reprogramiranje subvencionisanih kredita Ministarstva poljoprivrede, oslobađanje plaćanja naknade za odvodnjavanje i navodnjavanje i intervencije iz Republiče direkcije za robne rezerve.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.