Država uskoro gubi više od 100 direktora

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2015, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uskoro gubi više od 100 direktora

Na stotine direktora kancelarija, pomoćnika i državnih ćata potrošiće svoj mandat "vršioca dužnosti" u septembru, a ukoliko uskoro ne budu raspisani konkursi, mnoge važne institucije praktično će ostati bez šefova.

Status vršioca dužnosti, po zakonu, može maksimalno da traje devet meseci, a na izmaku ovog roka su, između ostalih, i direktori kancelarija za KiM i EU Marko Đurić i Ksenija Milenković, kao i čelnik Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić. Prema podacima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vladine Službe za upravljanje kadrovima, u septembru, a najkasnije u decembru, prestaće mandati čak 108 funkcionera koji su od početka godine "privremeno" imenovani.

Od kada je pre godinu dana stupio na snagu izmenjeni Zakon o državnim službenicima, raspisano je 187 konkursa - od čega samo 37 javnih, dok je 150 bilo internih. Kako kaže direktor Službe za upravljanje kadrovima Milovan Ivanović, koji je i sam v.d, po propisima lica se u privremeni status postavljaju sa mandatom od pola godine, koji može jednom da se produži za još tri meseca.

"Najveći broj postavljenja u v.d. statusu donet je na martovskim sednicama Vlade, ali je i nakon toga bilo takvih imenovanja. Evidentno je da će se u narednom periodu povećati broj raspisanih i sprovedenih konkursa, a što zavisi od dostavljanja predloga rukovodilaca državnih organa Službi, o čemu mi u ovom trenutku nemamo saznanja", kaže Ivanović.

Ni u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, koje je iniciralo izmene Zakona o državnim službenicima, po kojima se oni moraju birati na konkursima, nisu mogli da kažu kada će se ovaj proces ubrzati, uz napomenu da ministar, odnosno rukovodilac organa predlaže Vladi kandidata za postavljanje na položaj, putem internog konkursa. Najviše javnih i internih konkursa do sada su raspisali resori finansija, građevine, poljoprivrede i odbrane, i to uglavnom za pomoćnike ministara.

Inače, javni konkurs oglašava se tek ukoliko se ne nađe adekvatan kandidat za određenu poziciju preko internog konkursa (među kadrovima koji su već zaposleni u državnoj službi). Trenutno na sajtu SUK nije raspisan nijedan javni konkurs za položaje.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pola države u v.d. stanju

Izvor: B92, 18.Avg.2015

Na stotine direktora kancelarija, pomoćnika i državnih "ćata" potrošiće svoj mandat "vršioca dužnosti" u septembru...Ukoliko uskoro ne budu raspisani konkursi, mnoge važne institucije praktično će ostati bez šefova...V. d. status, po zakonu, može maksimalno da traje devet meseci, a na izmaku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.