Država počela isplatu naknada reciklerima

Izvor: Press, 12.Apr.2013, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država počela isplatu naknada reciklerima

Reč je o dugu na ime zaostalih podsticajnih sredstava za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, koji iznosi gotovo 1,5 milijardi dinara. Na osnovu dogovora s Vladom Srbije isplaćuje se kroz dugoročne hartije od vrednosti.
Predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević navela je da je pored činjenica da je to zakonska obaveza, i da su ekološke takse redovno naplaćivane, napravljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pauza od skoro godinu dana u isplaćivanju podsticajnih sredstava.
"Ta sredstva predstavljaju spas u poslednjem trenutku za reciklažnu industriju, jer se zbog te pauze veliki broj reciklera našao na ivici egzistencije", izjavila je ona Tanjugu i dodala da je, i pored svih problema, reciklaža jedina industrijska grana koja beleži konstantni privredni rast.
U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, a 2009. godine bilo ih je 200. Najveći problemi za reciklažnu industriju nastali su nakon ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine, krajem prošle godine.
Petrović Vukićević je navela da jedino predvidivim i redovnim plaćanjem svojih obaveza država može da obezbedi stabilan rast reciklažne industrije. Udruženje reciklera Srbije je spremno da već od ponedeljka o svemu partnerski razgovara sa predstavnicima Vlade Srbije, rekla je predsednica Udruženja reciklera Srbije.
Predstavnici Udruženja reciklera Srbije saopštili su prošle nedelje da su zadovoljni odlukom vlade da im se u obveznicama isplate zaostala podsticajna sredstva.
Pomocnik ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Mirko Grubišić je tada rekao da će se utvrditi konačna dugovanja fonda i napraviti presek, jer je bilo dobrih projekata, kao i da smatra da fond nije trebalo ukidati.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Država isplaćuje 1,5 milijardi dinara reciklerima

Izvor: Telegraf.rs, 12.Apr.2013

U Udruženju reciklera Srbije navode da je u isplati podsticajnih sredstava za ponovnu upotrebu i iskorišćavanje otpada kao sekundarne sirovine napravljena pauza od skoro godinu dana

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.