Izvor: B92, 30.Okt.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država "ojadila" penzioni fond

Beograd -- Oko 16 milijardi dinara duguju samostalne delatnosti Fondu PIO, 24 poljoprivrednici, a privatna i državna preduzeća oko 34 milijarde dinara, piše Politika.

Prema podacima Fonda PIO, nesavesnih poslodavaca koji svojim radnicima zakidaju na stažu je i dalje mnogo. Podaci penzijskog fonda ukazuju da polovina, a negde i samo trećina gazda obaveštava Fond o uplaćenim doprinosima, dok ostali godinama nastavljaju da rade po starom, odnosno na crno.

U Fondu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kažu da su, s jedne strane, krivi i radnici koji pristaju da im se, umesto plaćenog penzijskog i invalidskog osiguranja, cela plata isplaćuje na ruke.

Dug prema penzijskom fondu, koji danas ima problema da namakne dovoljno para za isplatu penzija za oko 1,5 miliona penzionera, nastao je i zbog toga što su obaveze prestale da plaćaju ne samo državne firme, već i obveznici samostalnih delatnosti.

Istovremeno, gotovo 90 odsto individualnih poljoprivrednih proizvođača to ne čini, jer veruju da nikada neće doživeti penziju.

Dug nastaje i kao posledica privatizacije, jer se obveznici u tom slučaju prevode u socijalne kategorije kroz socijalni program. Od časa kada se privatizuju, te firme prestaju da uplaćuju doprinose.

Ima mnogo i onih koje je država oslobodila plaćanja tih obaveza, preuzevši na sebe da ihizmiruje. Kada se sve to ima u vidu, jasno je zašto budžet mora u isplati penzija da učestvuje s bezmalo 40 odsto, piše Politika.

Potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić kaže da je mnogo preduzeća koja ne uplaćuju doprinose. Tako oko 16 milijardi dinara duguju samostalne delatnosti, 24 milijarde poljoprivrednici, a privatna i državna preduzeća oko 34 milijarde, što je oko 75 milijardi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.